Η φυσικοθεραπεία διεθνώς συμβάλλει στην διατηρησιμότητα της αξιοπρέπειας των ψυχικά πασχόντων ανθρώπων, τονίζεται με αφορμή την παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας. Το Επιστημονικό Τμήμα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» του ΝΠΔΔ Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών τονίζει ότι όχι μόνον συμβάλλει στη διεπιστημονικής προσέγγισης, αλλά και συνεισφέρει στα οικονομικά της ψυχικής υγείας.
Τα βασικά στοιχεία φυσικοθεραπευτικής παρέµβαση στην Ψυχική Υγεία είναι ενδεικτικά:
Εκτιμάται ότι η άσκηση συνεισφέρει στην μείωση του στρες και του άγχους, στην αύξηση κοινωνικής αλληλεπίδρασης, στην βελτίωση των γνωσιακών ικανοτήτων και μνήμης, στην καλυτέρευση της ποιότητας ύπνου, στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, στην μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και του περιορισμού των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Σε κατευθυντήριες οδηγίες της η Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Ένωση συνιστά την δομημένη σωματική άσκηση να προστίθεται στο πρότυπο σχήμα φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Για την διασφάλιση των βέλτιστων αποτελεσμάτων, οι φυσικοθεραπευτές θα πρέπει να καθοδηγούν και να επιβλέπουν τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο «Exercise is Medicine–Global» τονίζει ότι η άσκηση λειτουργεί σαν «φάρμακο» για το άγχος και την κατάθλιψη. Αξίζει να σημειωθεί σε μια πρόσφατη μελέτη του 2022 των Recchia F και συνεργατών αποδεικνύεται πως η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε παρόμοιο βαθμό με τις αντικαταθλιπτικές θεραπείες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπευτική αποτελεσματική παρέμβαση για τη διαχείριση της μη σοβαρής κατάθλιψης σε ενήλικες.
Στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία διαπιστώθηκε μεταξύ των άλλων:
Οι φυσικοθεραπευτές/τριες µέλη του ΝΠΔΔ Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών διαβεβαιώνουν ότι έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες αλλά και την υποστήριξη της Πολιτείας (Ν. 4461/2017) «για να βοηθήσουν και να διευκολύνουν την προώθηση ενός ενεργού τρόπου ζωής, µε αποτέλεσμα την υγεία και την ευημερία των ατόµων µε ψυχική ασθένεια».
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών μέσω του επιστημονικού του τμήματος «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία», είναι σε διαρκή συνεργασία από το 2014 με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, για την διεπιστημονική προσέγγιση, την επαρκή στελέχωση με φυσικοθεραπευτές των ψυχιατρικών δομών, την δημιουργία εγκαταστάσεων άσκησης σε νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ