Όπως αποκαλύπτει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον Σίλπα Μπουπαθιράτζου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Μελέτη του Διαβήτη, όσοι αύξησαν την καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά τουλάχιστον ενάμισι φλιτζάνι για μια περίοδο τεσσάρων ετών, είχαν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν άλλαξαν τις συνήθειές τους για την κατανάλωση καφέ. Από την άλλη, όσοι μείωσαν την μέση καθημερινή κατανάλωση καφέ κατά δύο φλιτζάνια, είχαν κατά 17% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες (από τους οποίους περίπου 7.300 διαβητικοί), τα οποία συσχέτιζαν την εμφάνιση διαβήτη με την κατανάλωση καφέ (κανονικού και χωρίς καφεΐνη), καθώς και τσαγιού (με καφεΐνη).Εκείνοι που κατανάλωναν συστηματικά τον περισσότερο καφέ (τρία η περισσότερα φλιτζάνια κάθε ημέρα), είχαν τον μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη, 37% λιγότερο σε σχέση με όσους έπιναν το πολύ ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι η μεταβολή (αύξηση ή μείωση) στην κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη ή τσαγιού με καφεΐνη δεν επιφέρει κάποια αλλαγή στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.Οι επιστήμονες τόνισαν ότι «για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καφές μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία τους, όμως δεν είναι παρά ένας μόνο ανάμεσα σε πολλούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για διαβήτη. Είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους ανθρώπους να προσέχουν το βάρος τους και να ασκούνται σωματικά».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ