Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση των γονιδίων, που τροποποιήθηκαν σε μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα ασθενών με νόσο του Αλτζχάιμερ, αναγνωρίζοντας τις χαρακτηριστικές κυτταρικές οδούς, που επηρεάζονται στους νευρώνες και άλλους τύπους εγκεφαλικών κυττάρων.
Η ανάλυση έχει μεγάλη αξία γιατί προσφέρει πολλούς πιθανούς νέους στόχους για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη νόσο Αλτζχάιμερ, που πλήττει περισσότερους από 36 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.
«Αυτή η μελέτη ανοίγει μία εντελώς νέα εποχή για την κατανόηση του Αλτζχάιμερ, καθώς παρέχει τον πρώτο χάρτη για όλες τις μοριακές διεργασίες, που μεταβάλλονται με τη νόσο σε κάθε τύπο κυττάρων», σημείωσε ο ελληνικής καταγωγής Μανώλης Κέλλης, καθηγητής πληροφορικής και μέλος του εργαστηρίου πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης του MIT.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature έδειξε ακόμη ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα των ανδρών και των γυναικών διαφέρουν σημαντικά στο πώς τα γονίδια τους ανταποκρίνονται στην ασθένεια. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Ίδρυμα JBP και το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ