Η πολύπλοκη, διαρκώς μεταβαλλόμενη «φύση» του ρυθμιστικού πλαισίου στο Φάρμακο και κυρίως η βαρύτητα του στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, φαίνεται πως αποτέλεσε την αιτία μιας αλλαγής στο προφίλ των εργαζομένων που συνθέτουν μια φαρμακευτική εταιρία. Όπως καταγράφει έρευνα του ΣΕΒ, οι εταιρίες στράφηκαν στην πρόσληψη στελεχών με εξειδικευμένες γνώσεις και ειδικότερα νομικές, αφού αυτές θα επιτρέψουν και τη μεγαλύτερη κατανόηση και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΣΕΒ, δημιουργήθηκε και η ανάγκη τοποθέτησης στελεχών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των σχέσεων με τους νέους φορείς που προέκυψαν στο πεδίο της παραγωγής και κυκλοφορίας φαρμάκων. Την ίδια ώρα, το αυστηρό οικονομικό κλίμα επηρέασε και τους τομείς συμμόρφωσης και διασφάλισης της ποιότητας, αφού οι απασχολούμενοι σε αυτούς καλούνται να έχουν γνώση οικονομικών της υγείας.
Βέβαια, οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία παραμένουν υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με το 63,9% των απασχολούμενων να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή κάτοχοι Μεταπτυχιακών ή Διδακτορικών Τίτλων Σπουδών, όταν στο σύνολο της μεταποίησης και της οικονομίας τα μερίδια αυτά είναι 22,7% και 35,% αντίστοιχα.
Παρά το δυσμενές κλίμα, στη μελέτη του ΣΕ γίνεται λόγος για προοπτικές ανάπτυξης της απασχόλησης στον κλάδο φαρμάκου σε νέους τομείς, λόγω της τάσης ενίσχυσης της εξωστρέφειας, των εγχώριων οικονομικών εξελίξεων, των μεταβολών στον τρόπο συνταγογράφησης καθώς και των μεταβολών στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι τελευταίες έχουν ήδη προκαλέσει αλλαγές στο «μίγμα» των εργαζομένων στη φαρμακοβιομηχανία, όπου ο ρόλος των ειδικών σε θέματα ρυθμιστικού πλαισίου, έχει αναβαθμιστεί σημαντικά.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα του ΣΕΒ, πρόκειται για στελέχη, με εξειδικευμένες νομικές γνώσεις και ικανότητες εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου. Την ίδια ώρα, το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με θέματα συμμόρφωσης και διασφάλισης ποιότητας, το οποίο επίσης προέρχεται συνήθως από επιστήμες υγείας ή θετικές επιστήμες, θα πρέπει να διαθέτει γνώσεις οικονομικών της υγείας και του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Παράλληλα, η αύξηση των φορέων που εμπλέκονται με την παραγωγή και κυκλοφορία φαρμάκων, οδήγησε τις επιχειρήσεις στη δημιουργία νέων ρόλων (key account managers), για τη διαχείριση των σχέσεων τους με τους φορείς αυτούς, αλλά και την τήρηση των διαδικασιών που αυτοί προβλέπουν. Συνεπώς, τα στελέχη αυτά θα πρέπει να διαθέτουν γνώσεις του ρυθμιστικού πλαισίου και των οικονομικών της υγείας, καθώς και του γενικότερου περιβάλλοντος λειτουργίας των φορέων αυτών, ενώ εκτιμάται και η ύπαρξη δεξιοτήτων της επικοινωνίας, της δυνατότητας εργασίας σε ομάδα, αλλά και της διαπραγμάτευσης.
Πάντως, ο ΣΕΒ κάνει λόγο για σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, κυρίως λόγω των δυνατοτήτων , φαρμάκων, της επικείμενης λήξης πατεντών σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, της επέκτασης της παραγωγής σε φυτικά φάρμακα και καλλυντικά και της ενίσχυσης της εγχώριας κατανάλωσης γενόσημων φαρμάκων. «Μάλιστα, το διάστημα 2009-2016 οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία αυξήθηκαν από τις 14,3 χιλιάδες σε 16,8 χιλιάδες», σημειώνεται.
Στους παράγοντες που καθιστούν το χώρο του φαρμάκου ενδιαφέροντα, σε εργασιακό επίπεδο είναι:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ