Skip to content

Πως να αντιμετωπίσετε την επίδραση της παγωνιάς και του ανέμου στα μάτια

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Προστασία από το έντονο κρύο  χρειάζονται  και τα μάτια, καθώς μπορεί διαταραχθεί η όραση και να προκληθούν ενοχλητικά συμπτώματα.

«Τα μάτια είναι από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματος και είναι ευάλωτα στην παγωνιά και τον αέρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτουν και μέτρα αυτοπροστασίας», εξηγεί ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School).

Προβλήματα μπορεί να προκαλέσει  η ξηροφθαλμία, καθώς ο παγωμένος αέρας, επιταχύνει την εξάτμιση των δακρύων, όπως είχε δείξει και μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology. Την ξηροφθαλμία μπορεί να εντείνει τον χειμώνα η μειωμένη υγρασία στους εσωτερικούς χώρους που θερμαίνονται με συστήματα κεντρικής θέρμανσης.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει ανυπόφορο κνησμό (φαγούρα), αίσθημα καύσου (κάψιμο) στα μάτια, να κάνει τα βλέφαρα να «κολλάνε» μεταξύ τους και να προκαλεί μια αίσθηση σαν να υπάρχει ξένο σώμα μέσα στο μάτι.

 

Προστασία:

 

  • Αποφεύγετε τις συνθήκες που την ευνοούν (π.χ. στέγνωμα των μαλλιών με το πιστολάκι, υψηλή θερμοκρασία τον θερμοστάτη του καλοριφέρ).
  • Χρησιμοποιείστε προστατευτικά γυαλιά στους υπαίθριους χώρους, κυρίως όταν φυσάει δυνατός αέρας ( γυαλιά των σκιερ ή γυαλιά ηλίου).
  • Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό εάν μπορείτε να βάλετε τεχνητά δάκρυα.
  • Μην φοράτε πολύ τους φακούς επαφής σας, διότι εμποδίζουν τα δάκρυα να υγράνουν την επιφάνεια των ματιών.
  • Χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ή βρεγμένες πετσέτες πάνω στο καλοριφέρ, εάν είναι ξηρός ο  αέρας στο σπίτι σας.

Επειδή η ξηροφθαλμία δεν οφείλεται πάντοτε στο ψύχος και την κεντρική θέρμανση τον χειμώνα αλλά και σε υποκείμενες ιατρικές αιτίες, τις οποίες μόνο ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει, καλό είναι να μιλήσετε πάλι με τον οφθαλμίατρό σας για να σας πει τι πρέπει να κάνετε.

 Πιθανές ιατρικές αιτίες

  • το σύνδρομο Sjögren,
  • διάφορες λοιμώξεις των ματιών,
  • έλλειψη βιταμίνης Α,
  • ανεπάρκεια των μεϊβομιανών αδένων των ματιών κ.λπ.

Φωτοκερατίτιδα

Πρόκειται για έγκαυμα στον κερατοειδή που προκαλείται από βλάβη των κυττάρων του κερατοειδούς εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου. Η φωτοκερατίτιδα είναι πιο συχνή σε όσους βγαίνουν στα χιόνια χωρίς γυαλιά ηλίου, καθώς το χιόνι αντανακλά σε σημαντικό βαθμό την UV.

«Ο γενικός κανόνας είναι πως πρέπει να αξιολογείται κάθε οφθαλμολογικό πρόβλημα που είναι επίμονο και δεν βελτιώνεται καθώς περνά η ώρα», τονίζει ο ειδικός. «Αν και πολλά από τα ύποπτα συμπτώματα υποχωρούν καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα εάν έχουν κάποια άγνωστη, υποκείμενη αιτία και δεν οφείλονται στην παγωνιά» προειδοποιεί ο κ. Κανελλόπουλος.

 

Δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλοςέγκαυμα στον κερατοειδήΜάτιαοφθαλμολογικό πρόβλημαΠαγωνιάφωτοκερατίτιδα

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καταγγελία: Δεν υπάρχει δεύτερο περιστατικό παράλυσης στην Κέρκυρα

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...