Skip to content

Πώς να αποφύγουμε το lockdown

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Μια σειρά από μέτρα «λύσεις» που μπορούν να αποδώσουν, ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό lockdown, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας και τις δυσοίωνες προβλέψεις του ECDC, προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Με στόχο την αποφυγή των καταστροφικών συνεπειών σε πολλαπλά επίπεδα ενός μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η κ. Λινού συνιστά «άλλες λύσεις», μετά την άνοδο των αριθμών των κρουσμάτων και των εισαγωγών. Η καθηγήτρια καταθέτει τις εξής προτάσεις:

  • Αποτροπή φαινομένων συνωστισμού στις συγκοινωνίες αφενός με άμεση αύξηση δρομολογίων και αφετέρου χρηματοδότηση για αξιοποίηση ιδιωτικών μέσων (π.χ. τουριστικά λεωφορεία, ταξί κ.ά.).
  • Ορισμός ως υποχρεωτικής της τηλεργασίας σε 100% των περιπτώσεων που το είδος εργασίας το επιτρέπει.
  • Επιβολή καθολικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς.
  • Χορήγηση καθολικής αμνηστίας σε όλους τους μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά σε κάθε επαφή τους με χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και μάλιστα σε χώρους διάγνωσης και θεραπείας κοροναϊού, ώστε να διευκολυνθεί η ιχνηλάτηση και θα ελαχιστοποιηθεί η διασπορά μέσω μεταναστών.
  • Κάλυψη του εισοδήματος ημερομίσθιου εργατικού προσωπικού που νοσεί, για το δεκαπενθήμερο που θα ακολουθήσει τη διάγνωση, ώστε να αναχαιτιστεί η πιθανή διασπορά από ασθενείς σε οικονομική ανάγκη.
  • Διασφάλιση της λειτουργίας όλων των δομών εκπαίδευσης με την αξιοποίηση υπαίθριων χώρων για διδασκαλία και αυξημένη άσκηση, καθώς και κλειστών μη χρησιμοποιούμενων μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών χώρων (όπου είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν μικρές για τον αριθμό των μαθητών αίθουσες). Ως εκ τούτου είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών αλλά και η μείωση της πιθανότητας διασποράς του ιού μέσω εκπαιδευτικών δομών.
  • Αξιοποίηση κοινωνικών λειτουργών, εθελοντών, και πιθανά κατάλληλα εκπαιδευμένων μεταναστών για ενθάρρυνση της τήρησης μέτρων ατομικής προστασίας.

Σε ότι αφορά το κόστος των μέτρων η κ. Λινού υπενθυμίζει δεν θα πρέπει να υποπέσουν στο λάθος κατά την σύγκριση λήψης ή μη λήψης μέτρων να ισχυριζόμαστε ότι το κόστος για το προτεινόμενο μέτρο είναι μεγάλο, χωρίς όμως να συγκρίνουμε το κόστος ενός μέτρου με εκείνο της απουσίας του. Με νόημα  η καθηγήτρια σημειώνει ότι «η μη λήψη μέτρων δεν σημαίνει απουσία κόστους».

Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι συνέπειες εκατοντάδων επιπλέον θανάτων, οι δαπάνες της νοσηλείας για χιλιάδες άτομα, οι επιπτώσεις από τις απώλειες σε εργατοημέρες και σε παραγωγικότητα, καθώς και να συγκριθούν με τις τεράστιες οικονομικές, εργασιακές, κοινωνικές, ιατρικές και ψυχολογικές επιπτώσεις ενός lockdown.

 

Πηγή: Kathimerini.gr

lockdownΑθηνά ΛινούΚόστοςΜέτρα

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κικίλιας-Τσιόδρας ενημερώνουν τα κόμματα για την πανδημία
Ξεκινούν μελέτες φάσης 3 και για το εμβόλιο της Janssen

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...