Θεραπευτικά δρα η έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες στους πάσχοντες με ψωρίαση, όπως σημειώνει το Σωματείο Υποστήριξης Ψωρισιακών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ». Έρευνες δείχνουν ότι ο ήλιος αποτελεί μια από τις καλύτερες θεραπείες για την ψωρίαση.
Οι πάσχοντες με ψωρίαση ενθαρρύνονται να εκτίθενται στον ήλιο και ιδιαίτερα να εκθέτουν τις περιοχές του σώματός τους που εμφανίζουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Εκτιμάται ότι ακόμη και η μερική έκθεση του δέρματος στον ήλιο μπορεί να ενισχύσει τον ανθρώπινο οργανισμό με πολύτιμη Βιταμίνη D. Η εν λόγω βιταμίνη είναι για τους πάσχοντες με ψωρίαση, καθώς τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου «ΚΑΛΥΨΩ», Κώστας Λούμος.
Ακόμη και 30 λεπτά την ημέρα κάτω από τον ήλιο αρκούν για να βελτιωθεί το δέρμα. Η ηλιοθεραπεία μέχρι 15 λεπτά χωρίς χρήση αντιηλιακού είναι δυνατόν να βοηθήσει τους πάσχοντες, αφού ανακόπτει τη γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος που προκαλεί τις χαρακτηριστικές πλάκες της ψωρίασης.
Στους ασθενείς συνιστάται να ζητήσουν πληροφορίες από τον δερματολόγο τους για το ποιο αντιηλιακή κρέμα ενδείκνυται στην κατάστασή τους. Υπενθυμίζεται ότι στα φαρμακεία διατίθενται αντιηλιακά προϊόντα ειδικά για τους ασθενείς με ψωρίαση.
Αρκετοί πάσχοντες με ψωρίαση θεωρούν ότι το κολύμπι στη θάλασσα τους βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος από τις πλάκες και στη μείωση του κνησμού και του ερεθισμού, με εμφανή κλινική βελτίωση. Ωστόσο, το θαλασσινό νερό, όπως και το νερό της πισίνας, είναι πιθανό να ξηράνει το δέρμα. Γι΄ αυτό τον λόγο μετά το ντους ή το μπάνιο, καθώς κατόπιν απαλού σκουπίσματος, συνιστάται η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας.
Υπενθυμίζεται ότι η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική πάθηση, της οποίας η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Όμως νεότερα επιστημονικά δεδομένα τη συνδέουν με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι οι φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες, αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής. Συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος, όπως είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια, αλλά και την περιοχή της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων, προκαλώντας έντονο κνησμό ή και ανθεκτικές ψωριασιακές πλάκες. Με δεδομένο ότι δεν έχει βρεθεί θεραπεία που να επιτυγχάνει πλήρη ίαση, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος με συνεχή λήψη φαρμάκων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ