Στο επίκεντρο του φετινού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας στο Μόναχο (ESMO 2018), βρέθηκε η βιωσιμότητα της ανάπτυξης νέων θεραπειών και η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτές.
Η συνολική προσέγγιση του ογκολογικού ασθενούς, με την εξατομικευμένη περίθαλψη στον πυρήνα της, αποτελεί για πολλούς το πρότυπο. Με τα κόστη, όμως, να τρομάζουν τα συστήματα υγείας και να απειλούν την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και η αγορά αναγκάστηκαν να «ανοίξουν το βλέμμα τους». Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που και οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρίες εμφανίζονται να οδηγούν τις όποιες προσπάθειες εξορθολογισμού των ερευνητικών δαπανών και των εν γένει εξοικονομήσεων, με στόχο βιώσιμες κοστολογήσεις που θα επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και η γνώση δεν προκύπτει γραμμικά από τις κλινικές μελέτες στην καθημερινή κλινική πράξη, αλλά συχνά τα real world data, τα δεδομένα που προκύπτουν από την κλινική πρακτική, μπορούν να τροφοδοτήσουν την έρευνα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης φαρμακευτικής ανάπτυξης, μείωση του κόστους και ταχύτερης και βελτιωμένης πρόσβασης για τους ασθενείς. Εξατομικευμένη ιατρική περίθαλψη, βέβαια, προϋποθέτει και υψηλή διαγνωστική τεχνολογία, ώστε να φθάνει το σωστό φάρμακο στον κατάλληλο ασθενή (μεταξύ αυτών και οι εξετάσεις βιοδεικτών). Να εντοπίζεται, δηλαδή, άμεσα ο ασθενής που θα επωφεληθεί από τη θεραπεία, εγκαίρως, ακόμη και κατά τη διενέργεια της κλινικής μελέτης. Τα real-world data μπορεί να ελαττώσουν ακόμη και να αντικαταστήσουν τις ομάδες ελέγχου στις κλινικές μελέτες, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και αναμορφώνοντας ακόμη και τα πρότυπα των κλινικών μελετών.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες των real-world data γιατί μας επιτρέπουν να τα αξιοποιήσουμε ακόμη και σε κλινικές μελέτες, ως την ομάδα ελέγχου», δήλωσε στο Virus η Cindy Perettie, η Senior Vice President της Ογκολογίας της Roche. Όπως εξήγησε, «στις κλινικές μελέτες υπάρχει η πειραματική ομάδα (που λαμβάνει το νέο θεραπευτικό σχήμα, ή τη θεραπεία υπό εξέταση), η οποία μπορεί να συγκρίνεται με μια ομάδα που λαμβάνει την καθιερωμένη θεραπεία (standard of care). Έτσι, αντί να «τρέχουμε» τη δεύτερη ομάδα ελέγχου, αξιοποιούμε τα δεδομένα της κλινικής πράξης. Αυτό επιταχύνει την κλινική μελέτη. Αν στην έρευνα θα συμμετείχαν 1000 ασθενείς, με τα real-world data χρειάζονται οι 500 (που λαμβάνουν τη νέα θεραπεία), οι οποίοι προφανώς εγγράφονται στη μελέτη γρηγορότερα και άρα, όπως είναι σαφές, το κόστος διεξαγωγής της έρευνας μειώνεται σημαντικά. Αυτή η εξοικονόμηση αυτόματα θα πρέπει να μεταφέρεται στο Σύστημα Υγείας, ώστε να οδηγηθούμε σε πιο βιώσιμες τιμολογήσεις, αποζημιώσεις και εν τέλει βιωσιμότερα αποτελέσματα για τους ασθενείς».
Βέβαια, δεν επαρκεί να φθάσει η κατάλληλη θεραπεία στο σωστό ασθενή, αλλά και να φθάσει εγκαίρως, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο του ESMO 2018. Σύμφωνα με την Επιστημονική Επικεφαλής του συνεδρίου, καθηγήτρια Solange Peters, η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη βέλτιστη ογκολογική θεραπευτική προσέγγιση απαιτεί μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την περίθαλψη του καρκίνου καθώς και την υποστήριξη ουσιαστικών συζητήσεων για την ενημέρωση των πολιτικών σχετικά με προσιτά, βιώσιμα μοντέλα περίθαλψης.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ