Με απόφαση της Μίνας Γκάγκα συστήνεται «Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων Ειδικευομένων Νοσηλευτών» ανά νοσηλευτική ειδικότητα και τριμελείς «Επιτροπές Διενέργειας Εξετάσεων Ειδικευομένων Νοσηλευτών» ανά νοσηλευτική ειδικότητα και ανά Υ.ΠΕ. Η τελική βαθμολογία του ειδικευόμενου προκύπτει από τις γραπτές εξετάσεις σε ποσοστό 60% και από τις προφορικές εξετάσεις σε ποσοστό 40%.
Ειδικότερα, συστήνεται: «Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων Ειδικευομένων Νοσηλευτών», ανά νοσηλευτική ειδικότητα, με τριετή θητεία και έδρα το Υπουργείο Υγείας, για τις εξής νοσηλευτικές ειδικότητες:
α) «Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής»
β) «Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής»,
γ) «Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας»,
δ)«Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Νοσηλευτικής Φροντίδας»,
ε) «Γεροντολογικής Νοσηλευτικής»,
στ) «Νοσηλευτικής Καρδιαγγειακών Παθήσεων»,
ζ) «Ογκολογικής Νοσηλευτικής»,
η) «Παθολογικής Νοσηλευτικής»,
θ) «Νοσηλευτικής Παίδων» και
ι) «Χειρουργικής Νοσηλευτικής».
Η επιτροπή ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, αποτελούμενη από τα κάτωθι μέλη:
Ι. Τον πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου εκπαίδευσης της κάθε νοσηλευτικής ειδικότητας, ο οποίος είναι μέλος ΔΕΠ με αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο, με τον αναπληρωτή του, και ΙΙ. δύο (2) μέλη ΔΕΠ με αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα από διαφορετικά πανεπιστημιακά τμήματα, με τους αναπληρωτές τους.
Για τις προαναφερόμενες ειδικότητες συστήνονται και τριμελείς «Επιτροπές Διενέργειας Εξετάσεων», ανά νοσηλευτική ειδικότητα και ανά Υγειονομική Περιφέρεια, με έδρα την έδρα της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας. Ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας , αποτελούμενες από τα κάτωθι μέλη:
Ι. Τον Συντονιστή Εκπαίδευσης κάθε νοσηλευτική ειδικότητας και σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, με τον αναπληρωτή του,
ΙΙ. Έναν (1) Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης της ειδικότητας με τουλάχιστον 5ετή κλινική εμπειρία στο αντικείμενο της ειδικότητας, ή ένα (1) μέλος ΔΕΠ με το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας από πανεπιστημιακό τμήμα εντός της γεωγραφικής περιφέρειας, αρμοδιότητας της οικείας Υ.Πε, με τον αναπληρωτή του, και
ΙΙΙ. Έναν (1) κλινικό νοσηλευτή στο αντικείμενο της ειδικότητας, με μεταπτυχιακό τίτλο σχετικό με την ειδικότητα και τουλάχιστον επταετή κλινική εμπειρία, με τον αναπληρωτή του.
Γραμματειακή υποστήριξη των ανωτέρω Επιτροπών παρέχεται από υπάλληλο της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
Έργο των Επιτροπών
Η «Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων Ειδικευομένων Νοσηλευτών», για κάθε νοσηλευτική ειδικότητα, είναι αρμόδια για τη δημιουργία δεξαμενής τράπεζας θεμάτων, με 500 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, με τέσσερις επιλογές απαντήσεων και μόνο μία από αυτές να είναι η σωστή απάντηση, με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας και σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κάθε νοσηλευτικής ειδικότητας και το εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναρτηθεί στην αντίστοιχή πλατφόρμα. Η δεξαμενή τράπεζας θεμάτων δύναται να δημιουργηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της κάθε ειδικότητας. Η «Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων Ειδικευομένων Νοσηλευτών», αποφασίζει για τις ημερομηνίες των εξετάσεων και είναι αρμόδια για τον συντονισμό της διενέργειας της γραπτής δοκιμασίας των υποψηφίων.
Οι «Επιτροπές Διενέργειας Εξετάσεων» είναι αρμόδιες για τη διενέργεια των προφορικών εξετάσεων ανά ειδικότητα, σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, μέσω φυσικής παρουσίας του εξεταζόμενου, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και πρόληψης από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της COVID-19 όπως ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 746/7.01.2022 (ΦΕΚ Β ́32) και την αριθμ. 119847/ΓΔ6 /23.09.2021 (ΦΕΚ Β ́4406) κοινές υπουργικές αποφάσεις, όπως εκάστοτε ισχύουν. Σε περίπτωση διενέργειας της προφορικής εξέτασης, εξ ́ αποστάσεως, τηρούνται οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας του εξεταζόμενου και της μη υποβοήθησής του από εξωγενείς παράγοντες, σύμφωνα με τις ως άνω ΚΥΑ.
Διαδικασία εξετάσεων
1. Ο ειδικευόμενος νοσηλευτής μετά τη συμπλήρωση του χρόνου ειδίκευσης, υποβάλλει αίτηση στην οικεία Υ.Πε. όπου ανήκει η εκπαιδευτική μονάδα του, για την συμμετοχή του στις γραπτές εξετάσεις.
2. Οι γραπτές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται μία φορά το εξάμηνο, τους μήνες Ιανουάριο και Ιούνιο εντός του α ́ δεκαημέρου, εκάστου έτους, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται από το Υπουργείο Υγείας και θα έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα. Για να θεωρηθεί επιτυχής η εξέταση ο ειδικευόμενος νοσηλευτής θα πρέπει να απαντήσει σωστά στο 60% τουλάχιστον των ερωτήσεων. Η κλίμακα βαθμολογίας είναι 100βάθμια. Η επιτυχία στις γραπτές εξετάσεις είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις προφορικές εξετάσεις.
3. Σε κάθε κύκλο εξετάσεων επιλέγονται τυχαία 50 ερωτήσεις από την τράπεζα θεμάτων, τις οποίες θα καλούνται να απαντήσουν οι ειδικευόμενοι εντός μίας ώρας. Για να θεωρηθεί επιτυχής η εξέταση θα πρέπει ο ειδικευόμενος να απαντήσει σωστά τουλάχιστον τις 30 ερωτήσεις. 4. Οι γραπτές εξετάσεις θα γίνονται:
α) Δια ζώσης στις Υγειονομικές Περιφέρειες με την ευθύνη και εποπτεία της διαδικασίας να έχουν οι συντονιστές εκπαίδευσης της κάθε Υ.Πε. Οι συντονιστές εκπαίδευσης θα παραλαμβάνουν τα θέματα των εξετάσεων με ηλεκτρονική αλληλογραφία μία ώρα πριν τις εξετάσεις από την «Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων Ειδικευομένων Νοσηλευτών» και ως επιτηρητές θα συμμετέχουν εκ περιτροπής οι αναπληρωτές συντονιστές της κάθε Υ.Πε., ή
β) Διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Ε – class της ειδικότητας. Ο χρόνος εξέτασης είναι μία ώρα και οι ειδικευόμενοι πρέπει να έχουν εξασφαλίσει ότι θα έχουν την ώρα της εξέτασης ικανοποιητική σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς και κάμερα και μικρόφωνο. Για τη διαδικτυακή εξέταση οι ειδικευόμενοι πρέπει να συνδέονται με κάμερα και ήχο σε σύνδεσμο που θα λαμβάνουν πριν την εξέταση και να παραμένουν συνδεδεμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Η μεθοδολογία και η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων θα είναι αυτή που ακολουθείται σε αντίστοιχες διαδικασίες.
5. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, όπως πιστοποιούνται από το πρακτικό της οικείας «Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων ̈Ειδικευομένων Νοσηλευτών», αποστέλλονται στην Υ.Πε και ανακοινώνονται εντός μίας εβδομάδας. 6. Οι επιτυχόντες στις γραπτές εξετάσεις ειδικευόμενοι θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις προφορικές εξετάσεις ανά Υ.Πε.
7. Οι προφορικές εξετάσεις πραγματοποιούνται από τις τριμελείς «Επιτροπές Διενέργειας Εξετάσεων», ανά ΥΠε, επίσης μία φορά το εξάμηνο και τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τις ημερομηνίες των γραπτών εξετάσεων, σύμφωνα με την παρ. Β1. του άρθρου 2 της παρούσης.
8. Η θεματολογία των προφορικών εξετάσεων περιορίζεται σε κλινικά σενάρια στα οποία ο ειδικευόμενος θα καλείται να αναπτύξει το σχέδιο νοσηλευτικής φροντίδας και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις νοσηλευτικές παρεμβάσεις και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενή. 9. Η Επιτροπή εξετάσεων αξιολογεί τις απαντήσεις του ειδικευόμενου σε 100 βάθμια κλίμακα και η εξέταση θεωρείται επιτυχής όταν ο ειδικευόμενος λάβει βαθμολογία τουλάχιστον 60, με άριστα το 100, η δε βαθμολόγηση, πιστοποιείται από το σχετικό πρακτικό της οικείας Επιτροπής, το οποίο κατατίθεται στην Υ.Πε.
10. Η τελική βαθμολογία του ειδικευόμενου προκύπτει από τις γραπτές εξετάσεις σε ποσοστό 60% και από τις προφορικές εξετάσεις σε ποσοστό 40%. 11. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας βαθμολόγησης (γραπτής και προφορικής), πραγματοποιείται η καταχώριση της βαθμολογίας των υποψηφίων σε ενιαίο Πίνακα Βαθμολογίας με τους επιτυχόντες και τους αποτυχόντες. Επί της συγκεκριμένης διαδικασίας δεν χωρεί δικαίωμα ένστασης ή αντίρρησης.
Το εν λόγω πρακτικό κατατίθεται στην οικεία Υ.Πε. προκειμένου να εκδοθούν οι τίτλοι της νοσηλευτικής ειδικότητας 12. Ο ειδικευόμενος που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την κλινική του εκπαίδευση και έχει επιτύχει στις γραπτές και στις προφορικές εξετάσεις λαμβάνει τον τίτλο της νοσηλευτικής ειδικότητας με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
13. Όσοι υποψήφιοι δεν πέτυχαν στις εξετάσεις έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν σε επόμενες εξετάσεις. Σε περίπτωση μη επιτυχούς εξέτασης για τρίτη φορά, οι ειδικευόμενοι υποχρεούνται να επαναλάβουν την εκπαίδευσή τους για έξι (6) μήνες, οπότε και επανατοποθετούνται ως άμισθοι υπεράριθμοι σε εκπαιδευτικές μονάδες μετά από αίτησή τους που υποβάλλεται στην έδρα της Υ.Πε. όπου εκπαιδεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο της κύριας ειδικότητας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ