Κάθε χρόνο, περίπου 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι καταστροφικές συνέπειες της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, τονίζεται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών, 18 Νοεμβρίου.
Ολιστική αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας σε επίπεδο κοινωνίας χρειάζεται, σύμφωνα με τον γενικό γιατρό και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Στάθη Σκληρό. Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση ανθεκτικότητας στα βακτήρια. Η δε ακατάλληλη και υπερβολική χρήση τους καταγράφεται τόσο στις χώρες υψηλού όσο και στις χώρες με χαμηλό εισόδημα. Έως τώρα η νομική ρύθμιση των πωλήσεων αντιβιοτικών έχει φέρει αποτελέσματα σε κάποια μέρη του κόσμου και ενδεχομένως η επιβολή της ρύθμισης της ακατάλληλης χρήσης θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στη διατήρηση της αποτελεσματικότητας αυτών των φαρμάκων που σώζουν ζωές.
Γιατί πρέπει να μπει «φρένο»
Η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών καταστρέφει ωφέλιμα βακτήρια οδηγώντας σε μη ανττιμετωπίσιμες λοιμώξεις. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες, λαμβάνουν επίσης χωρίς καθοδήγηση για τον πονόλαιμο σκευάσματα με αντιμικροβιακή δράση όπως τυροθρισίνη, η χρήση της οποίας για μεγάλο διάστημα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της χλωρίδας της στοματικής κοιλότητας. Για τον πονόλαιμο υπάρχει κατάλληλη αγωγή, υπάρχουν καραμέλες για το λαιμό και σπρέι με τα απαραίτητα συστατικά με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση για να αντιμετωπίσουν τον πονόλαιμο όπως είναι οι παστίλιες Strepsils & το Strepfen, εξήγησε ο κ.Σκληρός.
Στην κατεύθυνση της Πρόληψης χρειάζεται διακρατικός συντονισμός μεταξύ κυβερνήσεων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η συνεργασία αυτή βρίσκεται συχνά μόνο στα αρχικά της στάδια, επισημαίνει ο ταμίας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ Αλέξης Σωτηρόπουλος.
Έμφαση πρέπει να δοθεί στην προστασία της δημόσιας Υγείας επειγόντως με ισχυρότερες παρεμβάσεις και δράσεις. Με στόχο να ευνοηθεί η υγεία του πληθυσμού και να μειωθούν οι μελλοντικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ θα πρέπει οι προσπάθειες να εστιάσουν στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης μεταξύ του κοινού, των επαγγελματιών υγείας, των εκπαιδευτικών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των κυβερνήσεων. Στο εγχείρημα θα πρέπει να συμβάλλουν φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να κινητοποιήσουν την υποστήριξη και να διαδώσουν ευρύτερα τις πληροφορίες και το υλικό στις τοπικές κοινότητες.
Με το βλέμμα στην έρευνα
Η αντίληψη για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών και την οικονομική κάλυψη της έρευνας αλλάζει. Ωστόσο, για να ξεπεραστούν τα αναχώματα χρειάζεται να εμπλακεί ο δημόσιος τομέας ώστε να αναπτυχθούν τα αντιβιοτικά, τα διαγνωστικά τέστ και τα εμβόλια ύψιστης προτεραιότητας. Το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο της πατέντας δεν πρέπει να εφαρμοστεί, παράλληλα με την εφαρμογή στρατηγικής ελαχιστοποίησης της περιττής χρήσης. Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και ηγεσία για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων και τον συντονισμό μεταξύ των τοπικών, εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ