Η αποφυγή επιπλοκών του διαβητικού ποδιού, η θεσμοθέτηση, σύσταση και λειτουργία ιατρείων Διαβητικού Ποδιού καθώς και οι ακρωτηριασμοί θα συζητηθούν στην 26η Πανελλήνια Διημερίδα «Διαβητικό πόδι – Έλκη στα κάτω άκρα – Πρόληψη ακρωτηριασμών». Την εκδήλωση διοργανώνει η Εταιρία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 9 – 11 Σεπτεμβρίου 2022 στο Margarona Royal Hotel, στην Πρέβεζα και στην οποία αναμένεται να τεθούν σε διάλογο σημαντικές συνέπειες της ασθένειας. Εκτιμάται ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα παγκοσμίως κάποιο άτομο χάνει ένα πόδι λόγω των επιπλοκών του Διαβήτη. Επιπλέον έχει υπολογισθεί ότι ο ακρωτηριασμός σε άτομα με Διαβήτη είναι 10 έως 20 φορές πιο συχνός από ό,τι σε άτομα χωρίς Διαβήτη. Οι επιπλοκές του Διαβητικού Ποδιού, που θεωρούνται προστάδιο των ακρωτηριασμών και έχουν προσβάλει 40 έως 60 εκατομμύρια άτομα διεθνώς. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 240.000 – 300.000 άτομα με διαβητική νευροπάθεια που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για την ανάπτυξη έλκους (Διαβητικού Ποδιού). Πρώτη μέριμνα επομένως αποτελούν οι οδηγίες για την αποφυγή μικροτραυματισμών σε άτομα με νευροπάθεια. Περίπου 120.000 άτομα στην Ελλάδα εμφανίζουν αγγειακά προβλήματα που μπορεί να καταλήξουν σε γάγγραινα. Ο εντοπισμός των ατόμων αυτών και η τήρηση των ιατρικών οδηγιών, με πιο σημαντική την διακοπή του καπνίσματος, μπορούν να σώσουν πολλά πόδια. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 50.000 περίπου άτομα με Διαβήτη πάσχουν από τη νόσο του Διαβητικού Ποδιού.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν δε και σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις από αυτή την κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος ανά ασθενή με Διαβητικό Πόδι είναι περίπου 6.000 ευρώ, ενώ το κόστος του ακρωτηριασμού κάτω άκρου (κάτω από το γόνατο) ανέρχεται σε περίπου 22.000 ευρώ, τη στιγμή που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε Ελληνικό έδαφος 2.000 – 3.000 ακρωτηριασμοί. Επιπλέον, σύμφωνα με υπολογισμούς του Τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, το συνολικό ετήσιο κόστος του Διαβητικού Ποδιού, χωρίς ακρωτηριασμό, ανέρχεται σε 200-250 εκατομμύρια ευρώ.Οι διεθνείς Οργανισμοί συστήνουν για την αποφυγή των επιπλοκών του Διαβητικού Ποδιού καιτου τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού κόστους μέσω τη πρόληψη.
Μείζονος σημασίας κρίνεται η θεσμοθέτηση, σύσταση και λειτουργία ιατρείων Διαβητικού Ποδιού σε όλα τα μεγάλα Περιφερικά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία, αλλά καισε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η διεθνής εμπειρία κατέδειξε ότι η λειτουργία τέτοιων ιατρείων προλαμβάνει και μειώνει μέχρι και 50% τους ακρωτηριασμούς στα άτομα με Διαβήτη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ