Προσοχή συνιστάται σε όσους έχουν δερματικά προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες στην έκθεση στον ήλιο και σε ξηρή ατμόσφαιρα στους εσωτερικούς χώρους. Ακόμη και η κατανάλωση μιλκσέικ, παγωτών αλλά και αλκοολούχων ποτών, πιθανότατα να επιφέρουν έξαρση της ακμής, ξηρότητα και άλλα δερματικά προβλήματα.
«Το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη περίοδος για το δέρμα. Τα κύματα καύσωνα, ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος, ο καυτός αέρας στο εξωτερικό περιβάλλον και ο παγωμένος (από τα air-condition) στους εσωτερικούς χώρους, μπορούν να πλήξουν την υγεία του. Η θερμότητα αυξάνει την απώλεια νερού, οδηγώντας σε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, κοκκινίλες και ξηρότητα του δέρματος. Η αυξημένη εφίδρωση που είναι συχνό επακόλουθο των υψηλών θερμοκρασιών, προάγει τη λιπαρότητα και την ανανέωση των κυττάρων. Ο συνδυασμός της πτώσης των νεκρών κυττάρων και της λιπαρότητας, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ακμή και έξαρση του εκζέματος. Επιπλέον η εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει ή να επιδεινώσει υπάρχουσες δερματικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα μυκητιάσεις», εξηγεί ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
Βλαπτική για το δέρμα είναι η έκθεση στον ήλιο γιατί μπορεί να προκαλέσει:
Το air-condition δροσίζει, αλλά μειώνει την υγρασία στον χώρο, σε βάρος του δέρματος, καθώς χάνει την υγρασία του και να μένει θαμπό και αφυδατωμένο. «Ίδιες επιπτώσεις έχει και ο ανεμιστήρας, όταν χτυπάει απευθείας επάνω στο δέρμα», εξηγεί ο ειδικός.
Ο δρ Στάμου συμβουλεύει:
Απαραίτητη είναι η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας νερού καθημερινά, όχι αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών ή ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη. Για την εξωτερική ενυδάτωση χρειάζονται ενυδατικές κρέμες μετά το καθημερινό μπάνιο και για να αποφευχθεί η αφυδάτωση των μαλλιών από τον έντονο ήλιο και τον καυτό αέρα, χρειάζεται μάσκα μαλλιών.
Για την κάλυψη των μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών καλό είναι να καταναλώνουμε πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά και φρούτα. Στόχος είναι η προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας και από το οξειδωτικό στρες.
Απαραίτητη είναι η αφαίρεση του μακιγιάζ και η απολέπιση μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
Αποφύγετε τα αφρώδη αφρόλουτρα και σαπούνια, καθώς μπορούν να αφαιρέσουν από το δέρμα τα απαραίτητα λιπίδια. Αντί αυτών χρησιμοποιείστε ήπια, βιολογικά σαπούνια, ενυδατικά αφρόλουτρα και scrub. Μη χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό, γιατί αφυδατώνει το δέρμα και ο χρόνος του μπάνιου να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά.
Περιποίηση της επιδερμίδας: η επιλογή τους εξαρτάται από τον τύπο της. Για τα λιπαρά δέρματα συνιστώνται οι ενυδατικές με σαλικυλικό οξύ και για τα ακνεϊκά όσα περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Για τα ευαίσθητα συστήνονται όσα περιέχουν αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως χαμομήλι και για τα ξηρά, κρέμες επιδιόρθωσης του φραγμού ή ενυδατικές με ceramide και λιπαρά οξέα. Όσες έχουν σκούρες κηλίδες μπορούν να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C και ρετινοειδή. Τα αντιοξειδωτικά, τα ρετινοειδή και η βιταμίνη C είναι ευεργετικά και για τις πιο ώριμες επιδερμίδες.
Επιλέξτε προϊόντα που έχουν υψηλό δείκτη προστασίας, ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας και την ευαισθησία του στον ήλιο. Ο SPF 15 αποκρούει το 93% των ακτινών που προκαλούν ηλιακά εγκαύματα, ενώ ο SPF 30 το 97%. Εφαρμόζετε επαρκή ποσότητα για να καλύψετε όλο το σώμα, από 15 έως 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, και ανανεώνετέ τα όποτε ιδρώνετε ή κολυμπάτε, αλλιώς κάθε 2 ώρες.
Μην παραμελείτε τα χείλη! Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Προτιμήστε εκείνα που έχουν δείκτη τουλάχιστον 15 ή υψηλότερο.
Extra tips
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ