«Φρένο» στην πανδημία θα μπει με τον συνδυασμό εμβολιασμού και της τήρησης μέτρων προστασίας δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με πολυεθνική μελέτη. Σημαντικότερα φαίνεται να είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.
Στο πλαίσιο της έρευνας από διεθνή ομάδα επιστημόνων από χώρες όπως είναι η Κίνα, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αξιολογήθηκαν συγκριτικά δεδομένα από μελέτες προφύλαξης έναντι της COVID-19. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Αναλυτικά, η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε στοιχεία από 72 συνολικά μελέτες. Οι περισσότερες επικεντρώθηκαν στα εξής μέτρα:
1) χρήση μάσκας,
2) τήρηση φυσικών αποστάσεων και
3) πλύσιμο χεριών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι χρήση μάσκας μπορεί να μειώνει τα νέα κρούσματα COVID-19 ως και 53%. Ακόμη η τήρηση αυτού του μέτρου εκτός από τη μετάδοση του κορωνοϊού, «ρίχνει» τις πιθανότητες για σοβαρή νόσηση και τους θανάτους από COVID-19.
Σχετικά με τα αποτελέσματα τήρησης φυσικής απόστασης, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση της λοίμωξης κατά 25%. Σε κάποιες μελέτες εντοπίστηκε και μείωση της θνησιμότητας από COVID-19.
Ως προς τις παρεμβάσεις που αφορούσαν το πλύσιμο των χεριών, διαπιστώθηκε ότι οδήγησαν επίσης σε σημαντική μείωση των περιπτώσεων COVID-19 έως και 53%, αν και ο αριθμός των σχετικών μελετών είναι μικρός και η μεθοδολογία παρατήρησης αυτού του μέτρου εμπεριέχει πιθανά σφάλματα. Σε κάθε περίπτωση, το συχνό πλύσιμο το χεριών είναι βασική αρχή της ανθρώπινης υγιεινής γενικότερα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι λίγες μελέτες παρελήφθησαν στην έρευνα και κατέδειξαν μειώσεις που σχετίζονται και με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως είναι η καραντίνα, το κλείσιμο συνόρων, το κλείσιμο σχολείων, το κλείσιμο επιχειρήσεων και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δεν μπόρεσε να καταλήξει ποσοτικά στη συνολική αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών, λόγω διαφορετικών τρόπων διεξαγωγής των επιμέρους μελετών.
Άξια αναφοράς είναι μια άλλη πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ της Νότιας Κορέας και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, η οποία έδειξε ότι στις ώρες αιχμής των μέσων μαζικής μεταφοράς ο αριθμός των ατόμων που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό μειώθηκε:
..
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ