Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας καθορίζονται οι προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων (Ε.Δ.Ι.) και Διαβητολογικών Κέντρων. Η απόφαση αφορά νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικές κλινικές.
Στόχοι της λειτουργίας των εν λόγω κέντρων σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές είναι η συστηματική, εξειδικευμένη και εκσυγχρονισμένη παροχή περίθαλψης στους διαβητικούς ασθενείς, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ακόμη προτεραιότητα δίνεται στη πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη και των εκδηλώσεών του, καθώς και η παροχή ειδικής εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας, στους διαβητικούς ασθενείς. Επιδίωξη αποτελεί η διασφάλιση της μακροχρόνιας παρακολούθησης των ασθενών με την καταγραφή τους σε ένα εθνικό μητρώο διαβητικών, μετά από την σύμφωνη γνώμη τους κ.ά.
Παράλληλα, προσδοκία είναι ο συντονισμός της μετεκπαίδευσης και της εξειδίκευσης στο σακχαρώδη διαβήτη και η προαγωγή της έρευνας στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο, μέσω της συστηματικής εξειδικευμένης και εκσυγχρονισμένης παροχής περίθαλψης στους διαβητικούς ασθενείς των επιμέρους τμημάτων του Διαβητολογικού Κέντρου.
Όσο για τα Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία (Ε.Δ.Ι.) η απόφαση προβλέπει την λειτουργία κατόπιν έγκρισης του Επιστημονικού Συμβουλίου και του Δ.Σ. του Νοσοκομείου ή με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από γνώμη του Κε.Σ.Υ για τις Ιδιωτικές Κλινικές τον τρόπο στελέχωσης αλλά και τον εξοπλισμό, αλλά και την διασύνδεση με άλλα κέντρα και κλινικές. Επίσης η απόφαση περιλαμβάνει τη διαδικασία σύστασης και λειτουργίας, συνέχισης ή διακοπής λειτουργίας Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων (Ε.Δ.Ι.) σε ιδιωτικές κλινικές με αιτήσεις τους, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας (Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευομένων φορέων) για έγκριση του φακέλου και γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ.
Ομοίως τα νοσοκομεία για τη σύσταση και λειτουργία ή τη συνέχιση λειτουργίας του Διαβητολογικού Κέντρου υποβάλουν τις αιτήσεις τους διαμέσου των Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.ΠΕ.) με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα προς την Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευομένων φορέων, για αρχικό έλεγχο πληρότητας του φακέλου. Ακολούθως, η υποβληθείσα αίτηση διαβιβάζεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το οποίο γνωμοδοτεί προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση σύστασης και λειτουργίας, συνέχισης ή διακοπής λειτουργίας τους. Η κάθε μεταβολή στη στελέχωση τους γνωστοποιείται στο Κε.Σ.Υ. μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας. Τόσο τα Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία όσο και τα Διαβητολογικά Κέντρα επαναξιολογούνται κάθε τρία χρόνια με την ίδια διαδικασία της σύστασης και λειτουργίας τους.
Σημειώνεται ότι τα Διαβητολογικά Κέντρα ως Εκπαιδευτικά Κέντρα, συντάσσουν και συντονίζουν το σύνολο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των μετεκπαιδευομένων και εξειδικευομένων στον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες: ΦΕΚ Διαβητολογικά Ιατρεία
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ