«Απόσταση» από τις απαιτήσεις των δανειστών σε ότι αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο χώρο του ελληνικού φαρμακείου, παίρνει ο ABDA.
Σε ερώτηση που απηύθυνε στο επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των Γερμανών φαρμακοποιών, το farmakopoioi.blogspot, για τα μέτρα που δρομολογούνται στη βάση του λεγόμενου 3ου μνημονίου και αφορούν το άνοιγμα του φαρμακευτικού επαγγέλματος, καθώς και την απελευθέρωση του δικτύου διανομής των μη συνταγογραφούμενων και μη αποζημιούμενων φαρμάκων, το γραφείο τύπου της ABDA απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει και δεν δύναται να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των κρατών-μελών σε θέματα φαρμακειών, γιατί κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Ακόμη, τόνισε ότι η μόνη αρμόδια για μεταρρυθμίσεις σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης είναι η ίδια η χώρα και πως τον πρώτο λόγο σε αλλαγές έχουν τα συνδικαλιστικά όργανα των επαγγελμάτων, αφού είναι συνεργάτες της πολιτείας. Τέλος, υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταράσσεται το «αυτοδιοίκητο» των επαγγελμάτων υγείας.
Το ακριβές ερώτημα που διατύπωσε το farmakopoioi.blogspot ήταν το εξής: «Ως Έλληνες φαρμακοποιοί δεχόμαστε συνεχή πόλεμο λόγω της κρίσης στην Ελλάδα. Η πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα αγγίζει το ιδιοκτησιακό μας καθεστώς και τα Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα. Ποια η γνώμη σας και αν πιστεύετε ότι αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας ή/και στη μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών».
Η απάντηση της ABDA ήταν αναλυτικά ήταν η ακόλουθη:
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Τα φαρμακεία στη Γερμανία είναι αρμόδια για την φαρμακευτικής φροντίδα και περίθαλψη σε τοπικό επίπεδο. Το σύστημα εφημεριών και διανυκτερεύσεων – όπως ορίζεται από τους τοπικούς συλλόγους – εξασφαλίζει την γεωγραφικά ορθή κάλυψη του πληθυσμού καθ’ όλο το 24ωρο.
Οι ιδιοκτήτες φαρμακοποιοί φέρουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες υγείας ιδιαίτερη ευθύνη. Τα φαρμακεία και η περίθαλψη που προσφέρουν στο σύνολο της, υπόκεινται σε νομοθετικά ρυθμισμένα υψηλά πρότυπα. Αυτή είναι μια αρχή που θα πρέπει τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποτελεί ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.
1. Ενότητα μέσω ποικιλομορφίας – διατήρηση της αρχής του αυτοπροσδιορισμού
Σε πολλούς πολιτικούς τομείς τα κράτη μέλη της ΕΕ διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Κάτι που λειτουργεί σε ένα κράτος-μέλος σε κάποιο άλλο μπορεί να μην λειτουργικό ή ακόμη και να έχει αρνητικές επιπτώσεις διότι διαφέρουν σημαντικά τα νομικά πλαίσια καθώς και το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον μεταξύ των διαφόρων κρατών.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής νομοθετικής διαδικασίας να ελέγχονται αυστηρά ως προς την συμβατότητα τους με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Θα πρέπει λοιπόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να σταθμίζεται προσεκτικά αν υπάρχει ανάγκη ρυθμίσεων καθώς και το ποιες είναι αυτές.
Ευρώπη σημαίνει ποικιλομορφία και όχι ομοιομορφία. Η αρχή του αυτοπροσδιοριμού θα πρέπει γι’ αυτό το λόγο να ενισχύεται και να γίνεται από όλους σεβαστή.
2. Η διαφορετικότητα των συστημάτων υγείας των κρατών-μελών θα πρέπει να διαφυλάσσεται και να γίνεται σεβαστή.
Τα συστήματα υγείας των κρατών-μελών διαμορφώθηκαν βάση των ιδιαίτερων αναγκών τους και διαφέρουν μεταξύ τους σε βασικά σημεία. Αυτό αφορά τόσο τον τρόπο χρηματοδότησής τους όσο και την οργάνωση και τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Η διαχείριση και οργάνωση του συστήματος υγείας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κάθε κράτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί βάση της σύμβασης απλώς να προσφέρει καθοδήγηση στην πολιτική που εφαρμόζει το κάθε κράτος-μέλος. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επιρροή που προσπαθεί να ασκήσει άμεσα ή έμμεσα η ΕΕ στις νομοθετικές ρυθμίσεις για το σύστημα υγείας διαφόρων κρατών-μελών.
Αυτό έχει επιπτώσεις και στον τομέα των φαρμακείων. Τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν προσπαθεί πολύ συχνά με νομοθετικές παρεμβάσεις να ρυθμίσει θέματα που αφορούν τον χώρο των φαρμακείων. Κατ’ αυτό τον τρόπο παράνομα παρεμβαίνει στο δικαίωμα των κρατών-μελών να αυτοπροσδιορίσουν και να ρυθμίσουν τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος υγείας του κράτους τους.
Αυτό το δικαίωμα των κρατών στον αυτοπροσδιορισμό και την διαφορετικότητα του συστήματος υγείας με βάση της ανάγκες του εκάστοτε κράτους, θα πρέπει να προστατευτεί και να μην θίγεται.
Εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βάση στην συμμόρφωση με την αρχή απαγόρευσης της εναρμόνισης.
3. Προώθηση ελεύθερων επαγγελμάτων – Όχι στην αποδυνάμωσή τους μέσω απορύθμισης
Εντός της Κομισιόν υπάρχουν διάφορες τάσεις για την διαχείριση των ελεύθερων επαγγελμάτων. Αντιπαρατίθενται η τάση για προώθηση τους από την μια με την τάση για απορύθμιση τους από την άλλη. Για μια μακροπρόθεσμα αποτελεσματική προώθηση των ελεύθερων επαγγελμάτων και την εξασφάλιση της σημασίας και της αναγκαιότητάς τους για την Ευρωπαϊκή οικονομία, απαιτείται και είναι αναγκαία μια συνεπής ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτή η πολιτική θα πρέπει να αναγνωρίζει και να σέβεται τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε επαγγέλματος καθώς και τις καθιερωμένες δομές του.
Θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι τόσο οι οικονομικές όσο και οι ποιοτικές δομές (όπως διαμορφώθηκαν λόγω των αναγκών του εκάστοτε κράτους) αποτελούν τη βάση για εμπιστοσύνη στις παρεχόμενες υπηρεσίες του κάθε επαγγέλματος, και δεν θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια από κάποιους να παρεμβαίνουν προσπαθώντας με νομοθετήματα να τις αλλάξουν εν μια νυχτί.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2003 έχει ορίσει τις βασικές πτυχές των ελεύθερων επαγγελμάτων. Πέρα από αυτό κάποια κράτη έχουν καταρτίσει χάρτη ελεύθερων επαγγελμάτων. Στα ελεύθερα επαγγέλματα στη Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες όπως Γαλλία, Αυστρία, έχει αποδειχθεί ότι το σύστημα αυτοδιοίκησης μέσω των συλλόγων είναι απόλυτα αποτελεσματικό.
Μέσω αυτού του μη γραφειοκρατικού και πρακτικού συστήματος τα ελεύθερα επαγγέλματα απολαμβάνουν και υπάρχουν βάση της επικουρικότητας και απαλλάσσουν το κράτος, καθώς νομιμοποιούνται να λαμβάνουν αποφάσεις βάση τεχνικής και ουσιαστικής εμπειρογνωμοσύνης -πάντα βάση νομοθεσίας.
Επιθέσεις στο δικαίωμα αυτοδιαχείρισης και της ελευθερίας άσκησης των επαγγελμάτων υγείας τα αποδυναμώνουν αντί να τα ισχυροποιούν. Αντί για την απορύθμιση τους απαιτείται και είναι αναγκαία η σωστή ρύθμισή τους προκειμένου να εξασφαλίζεται διαχρονικά η ασφάλεια των ασθενών και η σωστή διαχείριση της πρόσβασης στο φάρμακο.
Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ