Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των δόσεων του εμβολίου της Pfizer παρουσιάστηκε σήμερα από το αρμόδιο γραμματέα του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, εγκαινιάζοντας την εβδομαδιαία ενημέρωση για το πρόγραμμμα εμβολιασμού έναντι της covid-19.
Εκτός απροόπτου, το χρονοδιάγραμμα είναι το εξής:
Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις 27 Δεκεμβρίου στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας. Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία φιλοξενούνται σε δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα. Και μετά τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.
Διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και πως ο εμβολιασμός θα γίνει παρουσία ιατρού και νοσηλευτή. Επίσης, ο εμβολιαζόμενος θα είναι υπό παρακολούθηση τα πρώτα 15 λεπτά για να αντιμετωπιστεί το σπάνιο ενδεχόμενο εκδήλωσης αναφυλαξίας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού θα ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Σημείωσε ότι ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα προχωρά ανάλογα με τις δόσεις των εμβολίων, που θα παραλαμβάνονται. Υπενθύμισε ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένουμε την παράδοση και άλλων δόσεων από τις εταιρείες Moderna και AstraZeneca, τα εμβόλια των οποίων είναι υπό έγκριση.
Όσον αφορά το νέο στέλεχος του ιού από τη Βρετανία, η κα Θεοδωρίδου ήταν καθησυχαστική, λέγοντας ότι είναι σύνηθες να συμβαίνουν μεταλλάξεις στους ιούς. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι είναι ανθεκτικό στο εμβόλιο ή ότι είναι πιο μεταδοτικό.
Τέλος, η καθηγήτρια τόνισε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει ακόμη και σε άτομα, που έχουν νοσήσει, καθώς δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα για την ανοσία μετά τη νόσηση. Γενικότερα, κατέληξε, τους επόμενους μήνες το μεγάλο ενδιαφέρον των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο θα είναι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό εκατ. ανθρώπων.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ