Μετά από κοινωνική πίεση και προληπτικά, έκλεισαν και στην Ελλάδα τα σχολεία. Πόσο αποτελεσματικό είναι το μέτρο ως εμπόδιο στην εξάπλωση του ιού; Ένας Ελληνοαμερικανός επιστήμονας του πανεπιστημίου του Yale εξηγεί ότι το μέτρο μπορεί να καθυστερήσει την κορύφωση του ιού για περίπου 2 εβδομάδες.
Πρόκειται για τον Nicholas Christakis, κοινωνικός επιστήμονας και ιατρός, ο οποίος μελετά τα κοινωνικά δίκτυα και αναπτύσσει λογισμικά και στατιστικές μεθόδους για να προβλέψει την εξάπλωση της επιδημίας πριν συμβεί. Χθες έδωσε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο περιοδικό Science.
Όπως αναφέρει, «έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες που έχουν εξετάσει το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων με τη χρήση μοντέλων μαθηματικών στο ενδεχόμενο μιας πανδημίας γρίπης. Συνήθως καταλήγουν ότι για ένα μέτρια μεταδοτικό παθογόνο το κλείσιμο των σχολείων μειώνει το ποσοστό σωρευτικής μόλυνσης κατά 25% περίπου και καθυστερεί την κορύφωση της επιδημίας περίπου κατά 2 εβδομάδες. Αυτό έχει αξία. Αυτό σημαίνει ότι η επίπτωση σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα είναι χαμηλότερη, οπότε δεν επιβαρύνουμε υπερβολικά το σύστημα υγείας μας».
Ακόμη, επισημαίνει ότι το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων «έχει αποδειχθεί ότι είναι μία από τις ισχυρότερες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε. Δεν πρόκειται μόνο για την ασφάλεια των παιδιών. Όταν κλείνετε τα σχολεία, μειώνετε την ανάμειξη των ενηλίκων-γονέων, καθώς απαιτείται πραγματικά από τους γονείς να μείνουν σπίτι».
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ