Του Δημήτρη Ν. Πατσάκη. Συμβούλου Επιχειρήσεων-Αναλυτή οικονομικών της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η δημιουργία του Ε.Σ.Υ. αποσκοπούσε, μεταξύ των άλλων στην ισότιμη, ευχερή και αποτελεσματική αλλά και στην μειωμένη δαπάνη των ασθενών από την χρήση ιατρικών υπηρεσιών.
Στην 10ετία της κρίσης, τα Ε.Ι. των κρατικών Νοσηλευτηρίων, διαχειρίστηκαν συνολικά εκατομμύρια επαφών, είτε σε προγραμματισμένες (Τακτικά Ε.Ι) είτε μέσω των εφημεριών (Τ.Ε.Π).
Η προσπάθεια αποτροπής, ως ένα βαθμό, της προσέλευσης στα Νοσοκομεία, επιβαρύνοντας την ήδη επιβαρυμένη λειτουργικότητά τους αλλά και το συχνότατα εξουθενωμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, μέσω της καταβολής του γνωστού «5Ευρου» δεν υλοποιήθηκε, για αντιπολιτευτικούς ουσιαστικά λόγους.
Αντίστοιχα η σε επόμενη φάση αναστολή λειτουργίας του δικτύου μονάδων Π.Φ.Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ(τ.Ι.Κ.Α), ώθησε , εκόντες-άκοντες, εκατομμύρια ασθενών (στην πράξη ή κατα φαντασίαν) στα Ε.Ι. με τις γνώριμες κωμικοτραγικές σκηνές και συχνά διαπληκτισμούς, απειλές ή και βιαιοπραγίες.
Ωστόσο, κάποιοι, σε εφαρμογή του δόγματος «ελεύθερη επιλογή ιατρού» επέλεξαν την αμοιβόμενη διαδικασία, μέσω του θεσμού των «Ολοήμερων» Ε.Ι.
Χωρίς να είναι υποχρεωτικό, όσοι ιατροί επιθυμούν, μπορούν να δέχονται στον χώρο του Νοσοκομείου, πέραν του ωραρίου υπηρεσίας τους, όσους ασθενείς τους επιλέγουν, εισπράττοντας επιμίσθιο «με το κομμάτι», κλιμακούμενο βάσει βαθμού και ακαδημαϊκού τίτλου.
Εξυπακούεται πως, όσοι εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα άσκησης ελεύθερου ιατρικού επαγγέλματος (Ακαδημαϊκοί ή Στρατιωτικοί) σπανίζουν στον θεσμό, για ευνόητους λόγους.
Υπενθυμίζεται πως, από τις τιμές του επίσημου «τιμοκαταλόγου» οι συμμετέχοντες εισπράττουν (av) το 50% και αυτό υποκείμενο σε φορολογία.Κατά μ.ο. η ετήσια ζήτηση των «Ολοήμερων» Ε.Ι. είναι 564 χιλ. επισκέψεις (2009-19).Μεταξύ 2009-14 και 2014-19, ο αντίστοιχος μ.ο. ήταν οριακά αυξημένος (+1,1%). Ωστόσο, το 2014 έναντι του 2009 και το 2019 έναντι του 2014 εμφάνισαν αρνητική (-14,66) και θετική (+28,51%) μεταβολή αντίστοιχα. (βλ.Πίνακα).
Η ζήτηση αφορά 71 συνολικά νοσοκομεία (2019) από τα οποία τα 20 συγκεντρώνουν σταθερά περισσότερο από το 70% του συνόλου.
5 (από 7) Πανεπιστημιακά, 7 Ειδικά και 8 Γενικά Νοσοκομεία αθροίζουν το 25,8 -20,3 και 25,3% του συνόλου της Ν.Κ. των «Ολοήμερων» Ε.Ι.
Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή μονάδων της περιφέρειας, που δεν θεωρούνται «creme de la crème» όπως το Γ.Ν.Αγίου Νικολάου.Το τελευταίο υπερ-τριπλασίασε την ζήτηση (260%) μεταξύ 2014-19, υπερβαίνοντας μάλιστα άλλα Νοσοκομεία, όπως το Γ.Ν.Χανίων και το Παίδων «Αγία Σοφία» (βλ.Πίνακα).
Τέλος, το Οφθαλμιατρείο Αθηνών κλείνει την 20άδα, με το 1,9% της συνολικής ζήτησης 2009-19.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ