Η πλειοψηφία των φορέων του SARS-CoV-2 μεταδίδουν περισσότερο τον ιό στις πέντε ημέρες νόσησης παρά στις επτά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τη μελέτη διεξήγαγανερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine».
Η μέση διάρκεια μεταδοτικότητας του κορονοϊού σε ποσοστό δυο στους τρεις διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες και μόλις ένας στους τέσσερις συνεχίζει να μεταδίδει μετά από επτά ημέρες. Συγκεκριμένα, το 65% συνεχίζει να μεταδίδει κορονοϊό στις πέντε ημέρες και το 24% συνεχίζει να μεταδίδει στις επτά ημέρες.
Μόνο ένας στους πέντε μεταδίδει τον ιό πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων (βήχας, πυρετός, απώλεια γεύσης/όσφρησης, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, απώλεια όρεξης κ.ά). Συνήθως τα συμπτώματα εκδηλώνονται κατά μέσο όρο τρεις ημέρες πριν την κορύφωση του ιικού φορτίου.
Από την έρευνα προέκυψε ότι τα rapid tests αντιγόνου είναι λιγότερο ακριβή κατά τις πρώτες μέρες της λοίμωξης, δίνοντας ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα περίπου στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Πιο ακριβή (92%) είναι όταν κάποιος έχει πάψει να είναι μεταδοτικός στο τέλος της νόσησής του, οπότε μπορεί να σταματήσει την απομόνωσή του.
Η έρευνα υλοποιήθηκε με καθημερινά τεστ κορονοϊού και ερωτηματολόγια σε 57 φορείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διάγνωση της λοίμωξης Covid-19. Οι ερευντηές αξιλόγησαν το ιικό φορτίο ως βασικό δείκτη της μολυσματικότητας και μεταδοτικότητας, αποσκοπώντας να εντοπίσουν την αρχή και το τέλος της περιόδου που ένας φορέας μπορεί να τον μεταδώσει σε άλλους.
Ήδη συνιστάται σε κάποιες χώρες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά να αυτοαπομονώνονται για πέντε μέρες και μετά, για άλλες πέντε μέρες να μην έρχονται σε επαφή ευπαθή άτομα στην covid-19.πλέον , οι ερευνητές συνιστούν οι φορείς να απομονώνονται για πέντε μέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και να κάνουν rapid tests από την έκτη μέρα. Εφόσον έχουν δύο στη σειρά αρνητικά τεστ (όχι μόνο ένα), τότε είναι ασφαλές να σταματήσουν την απομόνωσή τους. Εάν τα rapid tests βγαίνουν θετικά ή εαν δεν έχουν στη διάθεση τους τέτοια τεστ για να κάνουν αυτοέλεγχο, τότε πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση για όσο καιρό το τεστ βγαίνει θετικό. Εάν βγουν από την απομόνωση τη δέκατη μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά με προσοχή για τους άλλους.
«Η νέα μελέτη δείχνει πέραν αμφιβολίας ότι οι άνθρωποι αποβάλλουν μολυσματικό ιό για πολύ περισσότερο χρόνο από τις ηπέντε μέρες», επεσήμανε στο New Scientist ο ιολόγος Στέφεν Γκρίφιν του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λιντς. Ωστόσο, η μελέτη πραγματοποιήθηκε το διάστημα2020-21, όταν ακόμη κυκλοφορούσαν κυρίως οι Άλφα και Δέλτα.
Στη Βρετανία η υπάρχουσα οδηγία περί πενθήμερης απομόνωσης παραμένει υπό εξέταση. Ήδη είναι γνωστό πως η μεγαλύτερη μετάδοση στους ενήλικες συμβαίνει τρεις ημέρες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων έως πέντε ημέρες μετά, ενώ η μολυσματικότητα της Όμικρον κορυφώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ