Η βραδινή λήψη των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση δεν είναι καλύτερη από την πρωινή, σύμφωνα με τη μελέτη TIME που παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο 2022. Στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον η βραδινή χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων βελτίωσε τις μείζονες καρδιαγγειακές εκβάσεις σε σύγκριση με την πρωινή χορήγηση.
Μια πραγματιστική τυχαιοποιημένη δοκιμή σε περισσότερους από 21.000 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από πέντε χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προστασία από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και αγγειακό θάνατο δεν επηρεάζεται από το αν τα αντιυπερτασικά φάρμακα λαμβάνονται το πρωί ή το βράδυ. Τα πορίσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα ευρήματα που έδειχναν πολύ μεγάλο καρδιαγγειακό όφελος από τη νυχτερινή χορήγηση.
Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια παγκόσμια αιτία πρόωρου θανάτου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν δέκα εκατομμύρια θανάτους το 2015, εκ των οποίων 4,9 εκατομμύρια οφείλονταν σε ισχαιμική καρδιακή νόσο και 3,5 εκατομμύρια σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Η νυχτερινή αρτηριακή πίεση είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης καρδιαγγειακών εκβάσεων από ό,τι η ημερήσια αρτηριακή πίεση και υπάρχουν προηγούμενες ενδείξεις ότι τα αντιυπερτασικά φάρμακα που λαμβάνονται το βράδυ και όχι το πρωί μειώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη νυχτερινή αρτηριακή πίεση.
Στη μεγάλη προοπτική, τυχαιοποιημένη μελέτη TIME, το σύνθετο πρωτεύον καταληκτικό σημείο ορίστηκε η νοσηλεία για μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο ή αγγειακός θάνατος, στον πληθυσμό με πρόθεση θεραπείας. Οι πληροφορίες σχετικά με τις νοσηλείες και τους θανάτους ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσω σύνδεσης αρχείων με εθνικές βάσεις δεδομένων, ενώ περαιτέρω δεδομένα συλλέχθηκαν από οικογενειακούς γιατρούς και νοσοκομεία και κρίθηκαν ανεξάρτητα από επιτροπή τυφλή ως προς το χρόνο χορήγησης της δόσης.
Συνολικά 21.104 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν, 10.503 σε απογευματινή δοσολογία και 10.601 σε πρωινή δοσολογία. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 65 έτη, το 58% ήταν άνδρες και το 98% ήταν λευκοί. Η διάμεση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 5,2 έτη, αλλά ορισμένοι συμμετείχαν στη μελέτη για πάνω από εννέα έτη. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο εμφανίστηκε σε 362 (3,4%) συμμετέχοντες στην ομάδα της βραδινής δοσολογίας (0,69 συμβάντα ανά 100 έτη ασθενών) και 390 (3,7%) στην ομάδα της πρωινής δοσολογίας (0,72 συμβάντα ανά 100 έτη ασθενών), δίνοντας μια μη προσαρμοσμένη αναλογία κινδύνου 0,95 (95% διάστημα εμπιστοσύνης 0,83-1,10; p=0,53). Τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιήθηκαν σε προκαθορισμένες αναλύσεις υποομάδων. Η λήψη φαρμάκων το βράδυ δεν ήταν επιβλαβής.
Με αφορμή τη μελέτη ο καρδιολόγος Δρ. Χρήστος Ντέλλος, τ. διευθυντής του καρδιολογικού Τμήματος του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά συνιστά πάρτε το φάρμακο πρωί ή βράδυ ανάλογα με το πως σας βολεύει! Κατά την άποψη του όπως εκφράζεται στα social media, καλό είναι να γίνεται λήψη του φάρμακού το βράδυ εάν η πίεση είναι ψηλά το πρωί. Η λήψη μπορεί να γίνεται το πρωί εφόσον είναι ψηλά τη μέρα στη δουλειά και το μεσημέρι ή απόγευμα αν η πίεση ανεβαίνει με την επιστροφή στο σπίτι! «Αν όμως ανεβαίνει όλες τις ώρες καλύτερα μοιράστε τη δόση σε πρωί και βράδυ!» εξηγεί ο κ. Ντέλλος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι για να διασφαλιστεί καλή ρύθμιση χρειάζεται σωστή διατροφή και απώλεια βάρους, άσκηση «και πάνω απ’ όλα η αποφυγή κατά το δυνατόν καταστάσεων και ανθρώπων που σας ανεβάζουν την πίεση!».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ