Η υψηλότερη πρόσληψη ενέργειας και γλυκαιμικού φορτίου αργά το πρωί σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες σύμφωνα με νέα μελέτη. Όμως, δεν βρέθηκε τέτοια συσχέτιση μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης και του γλυκαιμικού φορτίου νωρίς το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ ή τη νύχτα και τον κίνδυνο για διαβήτη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Diabetes Care. Τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής παρουσιάζουν οι καθηγήτριες της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής).
Ειδικότερα, σε προοπτική μελέτη συμμετείχαν 8.868 Ισπανόφωνοι/Λατίνοι ενήλικες (μέση ηλικία, 38,7 έτη, 51,5% γυναίκες) χωρίς σακχαρώδη διαβήτη σε τέσσερις κοινότητες των ΗΠΑ μεταξύ 2008 και 2011, που συμπεριέλαβε και μια δεύτερη μεταγενέστερη κλινική εξέταση μεταξύ 2014 και 2017. Η ώρα του γεύματος κατηγοριοποιήθηκε σε πέντε χρονικές περιόδους:
Η ενεργειακή πρόσληψη και το γλυκαιμικό φορτίο των συμμετεχόντων για κάθε περίοδο αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη. Η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη εντοπίστηκε μέσω ετήσιων κλήσεων παρακολούθησης ή στη δεύτερη κλινική εξέταση.
Ευρήματα
Κάθε αύξηση κατά 100 kcal στην ενεργειακή πρόσληψη και κατά 10 μονάδες στο γλυκαιμικό φορτίο αργά το πρωί συσχετίστηκε με 6% και 7% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αντίστοιχα, ανεξάρτητα από τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, την ποιότητα της δίαιτας και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, δεν βρέθηκε τέτοια συσχέτιση μεταξύ της ενεργειακής πρόσληψης και του γλυκαιμικού φορτίου νωρίς το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ ή τη νύχτα και τον κίνδυνο για διαβήτη. Η μεταφορά αργά το πρωί 100 kcal ενεργειακής πρόσληψης από νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη. Ομοίως, η μεταφορά αργά το πρωί 10 μονάδων ενεργειακά προσαρμοσμένου γλυκαιμικού φορτίου από νωρίς το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ απέδωσε 7%-9% χαμηλότερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη.
Σύμφωνα με τις καθηγήτριες τα νέα αυτά δεδομένα ενισχύουν υπάρχοντα στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία ότι η πρόσληψη τροφής νωρίς μέσα στην ημέρα κυρίως μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ