Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΠΟΥ στην πρώτη του έκθεση του σχετικά με τις καταστροφικές παγκόσμιες επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η έκθεση δείχνει ότι περίπου τέσσερις στους πέντε ανθρώπους με υπέρταση δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, αλλά εφόσον οι χώρες λάβουν μέτρα, 76 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν μεταξύ 2023 και 2050.
Η υπέρταση επηρεάζει ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως. Πρόκειται για κοινή, θανατηφόρα πάθηση οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη και πολλά άλλα προβλήματα υγείας. Εκτιμάται ότι είναι πλέον διπλάσιος ο αριθμός των ατόμων από 1990 και 2019, καθώς ανέρχεται σε περισσότερους από 650 εκατομμύρια σε 1,3 δισεκατομμύρια. Σχεδόν το 50% αγνοεί την πάθησή του.
Η έγκαιρη ανίχνευση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι από τις πιο αποδοτικές από άποψη κόστους παρεμβάσεις στην υγειονομική περίθαλψη και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις χώρες ως μέρος του εθνικού πακέτου παροχών υγείας που προσφέρουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα οικονομικά οφέλη των βελτιωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης της υπέρτασης υπερτερούν του κόστους κατά περίπου 18 προς 1.
«Η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με απλές, χαμηλού κόστους φαρμακευτικές αγωγές και παρόλα αυτά μόνο περίπου ένα στα πέντε άτομα με υπέρταση την έχουν ελέγξει» επισημαίνει ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Τα προγράμματα ελέγχου της υπέρτασης παραμένουν παραμελημένα, υποβαθμισμένα σε προτεραιότητες και με τεράστια υποχρηματοδότηση. Η ενίσχυση του ελέγχου της υπέρτασης πρέπει να αποτελεί μέρος της πορείας κάθε χώρας προς την καθολική υγειονομική κάλυψη, η οποία βασίζεται σε καλά λειτουργικά, δίκαια και ανθεκτικά συστήματα υγείας, που βασίζονται σε θεμέλια πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης» εξηγεί ο Dr. Tedros Adhanom.
«Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια στον κόσμο σήμερα μπορούν να προληφθούν με οικονομικά, ασφαλή και προσιτά φάρμακα και άλλες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του νατρίου», τόνισε ο Michael R. Bloomberg, Παγκόσμιος Πρεσβευτής του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και τους τραυματισμούς.
Η υπέρταση μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με ασφαλή, ευρέως διαθέσιμα, χαμηλού κόστους γενόσημα. Το τεχνικό πακέτο HEARTS του ΠΟΥ και η κατευθυντήρια γραμμή για τη φαρμακολογική θεραπεία της υπέρτασης σε ενήλικες παρέχουν αποδεδειγμένα και πρακτικά βήματα για την παροχή αποτελεσματικής φροντίδας για την υπέρταση σε περιβάλλοντα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Περισσότερες από 40 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως το Μπαγκλαντές, η Κούβα, κ.ά.έχουν ενισχύσει τη φροντίδα της υπέρτασης με το πακέτο HEARTS, εγγράφοντας περισσότερα από 17 εκατομμύρια άτομα σε προγράμματα θεραπείας. Χώρες όπως ο Καναδάς και η Νότια Κορέα υλοποίησαν ολοκληρωμένα εθνικά προγράμματα θεραπείας της υπέρτασης και οι δύο χώρες ξεπέρασαν το όριο του 50% για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες που ζουν με υπέρταση.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ