Συνάντηση με τη Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη S. Jakab είχε στη Γενεύη Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου.
Η συζήτηση ήταν κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική, αφού η Αριστοτέλους έχει “ανοικτά θέματα” με το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ, με σημαντικότερο το πρόγραμμα τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών (διαβάστε εδώ για την “ιστορία” του προγράμματος). Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αναμένεται να αλλάξει προσανατολισμό επαναπροσανατολισμός, ώστε να συμβαδίσει με τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης γύρω από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Πέραν, όμως, των αιτημάτων του Π. Κουρουμλή για συνεργασία και βοήθεια σε διάφορεους τομείς, τα χέρια δόθηκαν για το Σχέδιο 100 σημείων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, την ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει ο ίδιος ο κ. Μπασκόζος, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία του ΠΟΥ.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο είχε αποκαλύψει το Virus (διαβάστε εδώ) και το οποίο, μάλιστα, είναι πλήρως κοστολογημένο και συνοδεύεται από ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Δεν είναι, βέβαια, τα μόνα ζητήματα που συζητήθηκαν, με τον Π. Κουρουμπλή να ζητάει τη στήριξη του Γραφείου τόσο για την αύξηση των δαπανών υγείας στην Ελλάδα, αλλά και την απαίτηση των δανειστών να απελευθερωθεί η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς και για την πρόταση που θα υποβάλλει η χώρα μας στην Κομισιόν για τη στελέχωση του συστήματος υγείας με 10.000 απόφοιτους των επαγγελμάτων υγείας (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, κ.ά.).
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο ΠΟΥ εξέφρασε κατανόηση και υποσχέθηκε τη συμπαράστασή του μόνο για “το φλέγον ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών”.
Οι γέφυρες επικοινωνίας Αριστοτέλους – ΠΟΥ θα παραμείνουν ανοικτές, μέσω αλληλογραφίας και ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.
Εν τω μεταξύ, στην ομιλία του στην 68η Γενική Συνέλευση του ΠΟΥ, ο Υπουργός Υγείας πρότεινε μια σειρά ανατρεπτικών, όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικών, με τη συμμετοχή του διεθνούς φορέα, που είναι ικανές να καλυφθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης των λαών προς τους Παγκόσμιους Οργανισμούς.
Συγκεκριμένα, μετά τους εταίρους του στην ΕΕ, πρότεινε και στα στελέχη του ΠΟΥ να συμβάλλουν στη διενέργεια κοινής διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία, των τιμών των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων ώστε να είναι προσιτά σε όλους.
Παράλληλα, πρότεινε μικρότερης διάρκειας πατέντες, “ώστε να παραχθούν αξιόπιστα γενόσημα φάρμακα προσβάσιμα από πολλούς”, ενώ επανέλαβε το αίτημα για διαχωρισμό του κόστους της έρευνας από την τελική τιμή των φαρμάκων!
Αυτός ο διαχωρισμός, όπως προσέθεσε, θα είναι στο πλαίσιο “ενός νέου μοντέλου χρηματοδότησης της φαρμακευτικής καινοτομίας που θα υπηρετεί τα δικαιώματα των ασθενών”.
Τέλος πρότεινε την αύξηση της ανταποδοτικότητας των δημόσιων επενδύσεων για την Υγεία.
«Μόνο έτσι θα αισθανθούν οι λαοί ότι εργαζόμαστε με πίστη για αυτούς, ότι υπηρετούμε αυτούς κι όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών», υποστήριξε.
Περιγράφοντας τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας στη χώρα μας, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι επιπρόσθετοι λόγοι επιβάλλουν την ανάγκη στήριξης των υγειονομικών συστημάτων της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου ως χωρών πρώτης επαφής με το εντεινόμενο κύμα της μετανάστευσης.
«Η Ελλάδα προσβλέπει στην τεχνική συνεργασία με τον Π.Ο.Υ. και είναι έτοιμη να συνεισφέρει, με όσες δυνάμεις και γνώσεις διαθέτει, στη διασφάλιση της υγείας ως πρώτιστου κοινωνικού αγαθού και δικαιώματος για όλη την ανθρωπότητα», κατέληξε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ