Την λήψη μέτρων ζητά ο ΠΟΥ από τα κράτη για την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων από εφήβους ηλικίας μόλις 11 έως 15 ετών. Η ανάγκη ανάπτυξης πολιτικών υπέρ των πιο ευάλωτων προκύπτει από έκθεση για το διάστημα 2018-2022.
Ειδικότερα, μέτρα που θα περιορίζουν την πρόσβαση των εφήβων σε αλκοόλ και ηλεκτρονικά τσιγάρα ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς οι καταχρήσεις είναι βλαπτικές για την υγεία όλων και ιδιαίτερα των παιδιών και εφήβων. Για παράδειγμα η κατανάλωση αλκοόλ σε αυτή την ηλικία εκτιμάται ότι μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και να ευνοήσει τον εθισμό τους.
Η έρευνα που κατατίθεται στην έκθεση Health Behaviour in school-aged children (HBSC) εξέτασε στοιχεία από περίπου 4.500 παιδιά σχολικής ηλικίας από κάθε χώρα της Ευρώπης, της κεντρικής Ασίας και του Καναδά το 2021-22 σχετικά με τις συνήθειες των εφήβων όσον αφορά το κάπνισμα τσιγάρων, το άτμισμα, το αλκοόλ και την κάνναβη.
Για «ανησυχητικά» στοιχεία έναρξης καταχρήσεων των παιδιών που πειραματίζονται γίνεται λόγος στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη. Η έρευνα δείχνει ότι η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, η μετανάστευση και η οικονομική και πολιτική αστάθεια ακόμη και ο πόλεμος εντός της Ευρώπης έχουν βαθιές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών, όπως τονίζεται στην εισαγωγή της έκθεσης ο Regional Director του ΠΟΥ στην Ευρώπη Hans Henri P. Kluge . Η πανδημία Covid-19 και τα μέτρα μετριασμού της εξάπλωσης άλλαξαν τον τρόπο διαβίωσης παιδιών και νέων. Η καθημερινή ζωή, οι σχέσεις , οι εμπειρίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη συνολική αίσθηση της ψυχικής και σωματικής υγείας και ευημερίας τους.
Είναι δαπανηρές για τα ίδια τα παιδιά και την κοινωνία, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικές και ψυχικές ασθένειες, εκπαιδευτικά σε υπο-επίδοση και μειωμένες ευκαιρίες ζωής στην ενήλικη ζωή, σύμφωναμε όσα υποστηρίζει ο κ. Kluge. Από την ηλικία των 13 ετών, τα κορίτσια κάνουν πλέον χρήση ουσιών σε παρόμοια ή και υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τα αγόρια. Η κάνναβη είναι η μόνη ουσία για την οποία τόσο η διάρκεια ζωής όσο και η τρέχουσα χρήση είναι σταθερά υψηλότερη στα αγόρια.
Τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη να ενισχυθούν τεκμηριωμένες καθολικές και στοχευμένες πρωτοβουλίες. Στόχος είναι η πρόληψη και η υποστήριξη των νέων που ήδη κάνουν χρήση ουσιών, με μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μείωση της ελκυστικότητας της χρήσης ουσιών για τους έφηβους.
Τα δεδομένα από την έρευνα του 2022 επιβεβαιώνουν τη μεγάλη διακύμανση της χρήσης ουσιών μεταξύ χωρών και περιφερειών
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ