Δυναμική επιστροφή έκανε η φυματίωση και ενδεχομένως να καταλάβει και την πρώτη θέση της παγκόσμιας αιτίας θανάτου από έναν μόνο λοιμογόνο παράγοντα, όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ. Τη τελευταία τριετία την πρωτοκαθεδρία είχε η COVID-19, αλλά πλέον είναι φανερό ότι η πολυανθεκτική φυματίωση (MDR-TB) μπορεί να προκαλέσει κρίση δημόσιας υγείας και να αποτελέσει απειλή.
Σταθερη παραμένει η πορεία των απωλειών λόγω της φυματίωσης στην χώρα μας έδω και μια σχεδόν δεκαετία.
Συνολικά 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι πεθάναν από φυματίωση (ΤΒ) το 2023, ενώ αύξηση 11% δείχνουν τα στοιχεία και για την Ελλάδα το 2023 σε σχέση με το 2015. Στην χώρα μας την προηγούμενη χρονιά οι θάντοι ήταν 54, σε αναλογία ένας κάθε επτά ημέρες, ενώ διαγνώσθηκαν και νόσησαν 467 (καταγεγραμμένα περιστατικά), σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 302 άτομα το 2022. Το 75% των ατόμων που διαγνώστηκαν πρόσφατα με φυματίωση χρησιμοποίησαν ταχεία διάγνωση που συνιστάται από τον ΠΟΥ.
Την προηγούμενη χρονιά διεθνώς η φυματίωση ήταν η κύρια αιτία θανάτου των ατόμων με HIV και μια σημαντική αιτία θανάτων που σχετίζονται με την αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα. Υπολογίζεται ότι 10,8 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν από φυματίωση παγκοσμίως, μεταξύ αυτών 1,3 εκατομ. παιδιά. Ωστόσο, μόνο περίπου 2 στα 5 άτομα με ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είχαν πρόσβαση σε θεραπεία το 2023.
Τα στοιχεία αφορούν την χώρα μας. Οι άνδρες δείχνουν να νοσούν περισσότερο και οι καπνιστές.
Η φυματίωση είναι παρούσα σε όλες τις χώρες. Χάρη στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης εκτιμάται ότι έχουν σώσει περίπου 79 εκατομμύρια ζωές από το 2000. Αναγκαίοι είναι οι πόροι για την διαχείρισή της: 22 δισεκατομ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως για την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη της φυματίωσης. Ο τερματισμός της επιδημίας της φυματίωσης έως το 2030 συγκαταλέγεται στους στόχους υγείας των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ).
Τα στοιχεία αφορούν την χώρα μας. Ο αριθμός των ασθενών με αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα δείχνει να αυξάνεται.
Πρόκειται για μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια και προσβάλλει συχνότερα τους πνεύμονες. Μεταδίδεται μέσω του αέρα όταν τα άτομα με φυματίωση βήχουν, φτερνίζονται ή φτύνουν.
Σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμάται ότι έχει μολυνθεί από βακτήρια φυματίωσης. Περίπου 5-10% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με φυματίωση θα εμφανίσουν τελικά συμπτώματα και θα αναπτύξουν νόσο φυματίωσης.
Όσοι έχουν μολυνθεί, αλλά δεν πάσχουν από τη νόσο δεν μπορούν να τη μεταδώσουν. Η νόσος της φυματίωσης αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα χωρίς θεραπεία.
Σε ορισμένες χώρες, το εμβόλιο Bacille Calmette-Guérin (BCG) χορηγείται σε βρέφη ή μικρά παιδιά με στόχο την πρόληψη. Το εμβόλιο αποτρέπει τους θανάτους από φυματίωση και προστατεύει τα παιδιά από σοβαρές μορφές φυματίωσης.
Ορισμένες παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για τη νόσο της φυματίωσης:
Τα άτομα με λοίμωξη από φυματίωση δεν αισθάνονται άρρωστα και δεν είναι μεταδοτικά. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που μολύνονται από φυματίωση θα εμφανίσει νόσο και συμπτώματα φυματίωσης. Τα μωρά και τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η νόσος της φυματίωσης εμφανίζεται όταν τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στο σώμα και προσβάλλουν διάφορα όργανα. Τα συμπτώματα της φυματίωσης μπορεί να είναι ήπια για πολλούς μήνες, οπότε είναι εύκολο να μεταδώσετε τη φυματίωση σε άλλους χωρίς να το γνωρίζετε. Ορισμένα άτομα με νόσο της φυματίωσης δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.
Τα συμπτώματα που fymat;ivsh οι άνθρωποι εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που έχει προσβληθεί από τη φυματίωση. Η φυματίωση προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες, αλλά μπορεί ακόμη να προσβάλει τα νεφρά, τον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και το δέρμα.
–Εξεταστείτε για φυματίωση εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο, όπως εάν έχετε HIV ή έρχεστε σε επαφή με άτομα που πάσχουν από φυματίωση στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας σας.
-Η προληπτική θεραπεία της φυματίωσης (ή TPT) αποτρέπει τη μόλυνση από το να μετατραπεί σε ασθένεια. Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί TPT, ολοκληρώστε την πλήρη θεραπεία.
– Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου και να βελτιώσει τις πιθανότητες ανάρρωσής σας.
-Εφαρμόστε καλή υγιεινή όταν βήχετε, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής επαφής με άλλα άτομα και της χρήσης μάσκας. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και απορρίπτοντας σωστά τα πτύελα και τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα.
– Χρειάζονται ειδικά μέτρα (αναπνευστήρες και εξαερισμός) σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και άλλα ιδρύματα.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ