Πρόοδος σημειώνεται σε πολλές χώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε χώρες που έχουν εισαγάγει την απαγόρευση του καπνίσματος, με γραφικές προειδοποιήσεις σχετικά στις συσκευασίες και με άλλα αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης του καπνίσματος.
Οι αριθμοί αυτοί αναλογούν σε τέσσερις φορές περισσότερα άτομα σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν.
Ωστόσο, στη νέα έκθεση του ΠΟΥ δείχνει ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν επαρκώς πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον καπνό, οι οποίες μπορούν να σώσουν ζωές από τον καπνό.
Η έβδομη έκθεση του ΠΟΥ για την παγκόσμια επιδημία καπνού αναλύει τις εθνικές προσπάθειες για την εφαρμογή των αποτελεσματικότερων μέτρων της σύμβασης-πλαισίου του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνίσματος (WHO FCTC) που αποδεδειγμένα μειώνουν τη ζήτηση καπνού.
Αυτά τα μέτρα, όπως και οι παρεμβάσεις “MPOWER”, έχουν αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές και μειώνουν το κόστος από τις αποφευχθείσες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Η έκθεση MPOWER άρχισε το 2007 για να προωθήσει τη δράση της κυβέρνησης σε έξι στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος:
Παρακολούθηση των πολιτικών χρήσης και πρόληψης του καπνίσματος.
Προστασία των ανθρώπων από τον καπνό.
Βοήθεια για την διακοπή του καπνίσματος.
Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του καπνίσματος.
Επιβολή απαγορεύσεων στη διαφήμιση, την προώθηση και τη χορηγία των τσιγάρων.
Αύξηση των φόρων επί του καπνού.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν υπηρεσίες διακοπής στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξασφάλιση καθολικής υγειονομικής κάλυψης για τους πολίτες τους.
«Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για την υγεία του», δήλωσε ο Δρ. Tedros. «Το πακέτο MPOWER δίνει στις κυβερνήσεις τα πρακτικά εργαλεία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τη συνήθεια, προσθέτοντας χρόνια στη ζωή τους».
Συγκεκριμένα καταγράφεται πρόοδος, με 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε χώρες που σήμερα παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες διακοπής της δραστηριότητας (2 δισεκατομμύρια περισσότερα από ό, τι το 2007). Όμως, μόνο 23 χώρες παρέχουν υπηρεσίες απόσυρσης σε επίπεδο βέλτιστης πρακτικής, καθιστώντας το λιγότερο εκτεταμένο μέτρο MPOWER από την άποψη του αριθμού των χωρών που προσφέρουν πλήρη κάλυψη.
Οι υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος περιλαμβάνουν εθνικές τηλεφωνικές γραμμές χωρίς χρέωση, υπηρεσίες «mCessation» για την προσέγγιση μεγαλύτερων πληθυσμών μέσω κινητών τηλεφώνων, παροχή συμβουλών από τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης με κόστος.
Ο Παγκόσμιος Πρέσβης του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και τραυματισμούς, ιδρυτής των Bloomberg Philanthropies, Michael R. Bloomberg, ανέφερε ότι η έκθεση δείχνει ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα όταν εφαρμόζονται σωστά, έχουν επιτυχία αφού «οι περισσότερες χώρες καθιστούν τον έλεγχο του καπνού μια προτεραιότητα και σώζοντας ζωές, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά ακόμα πράγματα».
Η έκθεση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του Bloomberg, έδειξε ότι ενώ μόνο 23 χώρες έχουν εφαρμόσει πολιτικές υποστήριξης για την διακοπή λειτουργίας σε υψηλότερο επίπεδο, 116 παρέχουν περισσότερες ή μερικώς υπηρεσίες κάλυψης κόστους σε ορισμένες ή περισσότερες εγκαταστάσεις υγείας και άλλες 32 προσφέρουν υπηρεσίες – τα καλύπτουν, αποδεικνύοντας ένα υψηλό επίπεδο δημόσιας ζήτησης για υποστήριξη.
Η χρήση καπνού μειώθηκε επίσης αναλογικά στις περισσότερες χώρες, αλλά η αύξηση του πληθυσμού σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν καπνό παρέμεινε πεισματικά υψηλός.
Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές, περίπου το 80% των οποίων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ