Τεχνική σύνοψη ανακοίνωσε ο ΠΟΥ με επικαιροποιημένα πρώιμα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον. Οι πληροφορίες αφορούν τη μετάδοση, τη σοβαρότητα και τον αντίκτυπο σε παρεμβάσεις όπως είναι διαγνωστικά τεστ, θεραπείες και εμβόλια.
Ήδη στις 22 Δεκεμβρίου 2021, η παραλλαγή Όμικρον είχε εντοπιστεί σε 110 χώρες και στις έξι Περιφέρειες του ΠΟΥ. Η συνολική απειλή που θέτει η νέα παραλλαγή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τέσσερα βασικά ερωτήματα:
Σταθερές ενδείξεις υπάροχυν πλέον πως η νέα παραλλαγή εξαπλώνεται σημαντικά ταχύτερα από την παραλλαγή Δέλτα σε χώρες με τεκμηριωμένη κοινοτική μετάδοση, με χρόνο διπλασιασμού 2-3 ημερών. Παραμένει αβέβαιο, όμως, σε ποιο βαθμό ο παρατηρούμενος γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης τηςαπό τον Νοέμβριο του 2021 μπορεί να αποδοθεί στην ανοσολογική διαφυγή ή στην εγγενή αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά πιθανότατα να οφείλεται στον συνδυασμό και των δύο.
Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με το νέο στέλεχος αυξάνονται αλλά τα δεδομένα για τις νοσηλείες εξακολουθούν να είναι περιορισμένα. Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική, τη Βρετανία και τη Δανία υποδηλώνουν μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας για ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με εκείνους με την παραλλαγή Δέλτα. Ωστόσο, ο κίνδυνος νοσηλείας είναι μόνο μία πτυχή της σοβαρότητας, η οποία μπορεί να αλλάξει από τις πρακτικές εισαγωγής. Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα σε διάφορες χώρες για να κατανοήσουμε πώς οι κλινικοί δείκτες σοβαρότητας νόσησης, όπως είναι η χρήση οξυγόνου, ο μηχανικός αερισμός και οι θάνατοι. Επί του παρόντος, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό η παρατηρούμενη μείωση του κινδύνου νοσηλείας μπορεί να αποδοθεί στην ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή τους εμβολιασμούς και σε ποιο βαθμό ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι λιγότερο λοιμογόνος.
Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν μείωση στους τίτλους εξουδετέρωσης έναντι του νέου στελέχους Όμικρον σε άτομα που έχουν λάβει μια σειρά αρχικού εμβολιασμού ή σε άτομα που είχαν προηγούμενη μόλυνση από SARS-CoV-2. Επιπλέον, ο αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης που αναφέρθηκε στην Αγγλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η αυξανόμενη τάση των περιπτώσεων επαναμόλυνσης στη Δανία και το Ισραήλ, μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί στην ανοσολογική διαφυγή.
Μέχρι σήμερα, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, και κανένα αποδεικτικό στοιχείο σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Τα διαθέσιμα προκαταρκτικά δεδομένα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, επειδή τα σχέδια ενδέχεται να υπόκεινται σε μεροληψία επιλογής και τα αποτελέσματα βασίζονται σε σχετικά μικρούς αριθμούς. Τα αποτελέσματα από το Ηνωμένο Βασίλειο υποδεικνύουν σημαντική μείωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της συμπτωματικής νόσου για το στέλεχος Όμικρον σε σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα μετά από δύο δόσεις εμβολίου είτε των εμβολίων Pfizer BioNTech-Comirnaty είτε AstraZeneca-Vaxzevria. Υπήρξε, ωστόσο, υψηλότερη αποτελεσματικότητα δύο εβδομάδες μετά από μια ενισχυτική δόση Pfizer BioNTech-Comirnaty, η οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερη ή συγκρίσιμη με εκείνη έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Μια μη αξιολογημένη μελέτη από Νοτιοαφρικανούς ερευνητές που χρησιμοποιούσαν δεδομένα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας ανέφερε μειώσεις στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου του εμβολίου Pfizer BioNTech-Comirnaty κατά της μόλυνσης και σε μικρότερο βαθμό κατά της νοσηλείας. Λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους ή τα αποτελέσματα δεν ήταν διαθέσιμες τη στιγμή της σύνταξης.
Η διαγνωστική ακρίβεια των τακτικά χρησιμοποιούμενων αναλύσεων PCR και ταχείας διαγνωστικής δοκιμής με βάση το αντιγόνο (Ag-RDT) δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την παραλλαγή Όμικρον. Μελέτες για τη συγκριτική ευαισθησία των Ag-RDTs βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι περισσότερες αλληλουχίες παραλλαγής της Όμικρον που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν μια διαγραφή στο γονίδιο S, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αποτυχία στόχου γονιδίου S (SGTF) σε ορισμένες αναλύσεις PCR. Παρά το γεγονός ότι σε μια μειοψηφία δημοσίως κοινοποιημένων ακολουθιών δεν υπάρχει αυτή η διαγραφή, το SGTF μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης μεσολάβησης για την ανίχνευση του στελέχους Όμικρον. Ωστόσο, η επιβεβαίωση θα πρέπει να λαμβάνεται με αλληλούχιση, καθώς αυτή η διαγραφή μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλες VOC (π.χ. Alpha και υποσύνολα Gamma και Delta) που κυκλοφορούν σε χαμηλές συχνότητες παγκοσμίως.
Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση ασθενών με σοβαρό ή κρίσιμο σχετιζόμενο με το στέλεχος όμικρον που στοχεύουν τις αποκρίσεις του ξενιστή (όπως τα κορτικοστεροειδή και οι αναστολείς των υποδοχέων της ιντερλευκίνης) αναμένεται να παραμείνουν αποτελεσματικές. Κάποια στοιχεία έχουν δώσει ενδείξειες ότι ορισμένα μονοκλωνικά αντισώματα μπορέι να έχουν μειωμένη αντιμετώπιση.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ