Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την πορεία του clawback στο Φάρμακο. «Νέος χρηματοδότης για το σύστημα υγείας, οι ίδιοι οι πάροχοι», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Την ανάγκη για αντιστροφή της πορείας καθόδου της οικονομίας γενικότερα, με αξιοποίηση και των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει ο χώρος του φαρμάκου ειδικότερα, υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων, στο ετήσιο δείπνο στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΦΕΕ.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της δημόσιας κατά κεφαλήν δαπάνης για φαρμακευτικά και άλλα υγειονομικά αναλώσιμα. «Βρίσκεται πλέον κάτω όχι μόνο από το Μ.Ο. της ΕΕ, αλλά και από τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διερωτήθηκε, δε, αν η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα ενισχυθεί, ειδικά αφού πολλές βασικές πολιτικές ενίσχυσης της υγείας βασίζονται στα φαρμακευτικά προϊόντα.
Βέβαια, μέχρι τώρα η δαπάνη μειώνεται, κατά 60% στα φάρμακα σε σχέση με το 2009, αλλά και συνολικά στην υγεία κατά 30,9% στην περίοδο 2010-2017. «Όταν αυτές», σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, «αυξήθηκαν στην νότιες χώρες, έστω κατά 0,9% και 10% κατά μέσο όρο στην ΕΕ». Προσέθεσε, δε, πως οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 38,2%.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η πολιτεία απέτυχε να βρει το σωστό δρόμο για τη χρηματοδότηση του συστήματος, αποφασίζοντας ως κατεύθυνση την επιβάρυνση των παρόχων. «Αντί λοιπόν να εξορθολογίσουμε τη χρήση των διαθέσιμων πόρων και να μεγιστοποιήσουμε το όφελος που θα πάρουμε από αυτούς, βρήκαμε έναν νέο χρηματοδότη για το σύστημα υγείας, τους ίδιους τους παρόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Κατά τον κ. Παπαδημητρίου, «η φαρμακοβιομηχανία χρηματοδοτεί το σύστημα μέσω της ύπαρξής της». Η δαπάνη παραμένει κλειστή στα ίδια επίπεδα για τον ΕΟΠΥΥ (1,945 δισ. ευρώ), ενώ στα νοσοκομεία ορίστηκε στα 570 εκατ. ευρώ (μικρότερη από το 2016 και μόλις 10 εκατ. μεγαλύτερη από πέρσι), ποσά που αποδεικνύονται στην πράξη ανεπαρκή.
«Το 2018 αγγίξαμε κατά τις εκτιμήσεις, συνολικές επιστροφές μέσω rebates & clawback της τάξης των 1,5 δις €, που φθάνουν σε ποσοστό το 35% των πωλήσεων των αποζημιούμενων φαρμάκων, ενώ για το 2019 δεν υπάρχει τίποτα που να προδικάζει μια καλύτερη εξέλιξη», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΦΕΕ. Αποκάλυψε, δε, πως οι ανεπίσημες πληροφορίες για το πρώτο δίμηνο του έτους μιλάνε για περαιτέρω εκτροχιασμό της υπέρβασης.
«Οι δυσβάσταχτες αυτές επιβαρύνσεις είναι τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και παράλληλα, το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της Ελληνικής οικονομίας και αποτελούν μια ευθεία απειλή στη βιωσιμότητα των εταιριών του κλάδου. Μόνο από υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback και rebate) έχει αποδώσει στο κράτος € 5,3 δις. για τα έτη 2012-2018», υπογράμμισε.
Για τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ γίνεται κατάχρηση του συστήματος των υποχρεωτικών επιστροφών. «Μας βάζει να τρώμε τις σάρκες μας μεταξύ μας, ενώ κάποιοι επιχαίρουν στις κερκίδες ως θεατές σε ρωμαϊκή αρένα», ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «ό,τι πουλάει ο καθένας μας γίνεται clawback για τους άλλους. Και η πολιτεία αντί να αναλάβει το ρόλο του διαχειριστή, πώς δηλαδή θα διαχειριστεί αποδοτικότερα τη δαπάνη που η ίδια έχει ορίσει χωρίς να φορτώνει τις ανάγκες στους παρόχους, έχει αναλάβει το ρόλο του δικαστή για την «δικαιότερη» λέει κατανομή του clawback».
Επανέλαβε, πάντως, πως η βιωσιμότητα των εταιριών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην θεραπευτική αγωγή που χρειάζονται. «Όταν οι επιχειρήσεις εξοντώνονται από οριζόντιες «φορολογικές» επιδρομές, ενώ οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται ή καθυστερούν, τότε η διατήρηση υπαρχόντων φαρμάκων στην αγορά και η είσοδος νέων καινοτόμων θεραπειών καθίστανται προβληματικές», διευκρίνισε.
Μία εθνική πολιτική φαρμάκου θα περιλαμβάνει τρεις βασικές παραμέτρους, κατά το ΣΦΕΕ:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ