Νέα έκθεση τoυ Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προσφέρει καθοδήγηση και πολύτιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση μερικών από των κύριων αιτιών θανάτου στις πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των μη μεταδοτικών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Στην έκθεση του ΠΟΥ καταγράφεται ότι τα κέντρα εξουσίας των πόλεων λαμβάνουν αποφάσεις που έχουν αντίκτυπο στην υγεία των δισεκατομμυρίων ανθρώπων και στην ευημερία των πόλεων. Οι αστικοί πληθυσμοί χρειάζονται πρόσβαση σε υπηρεσίες που θα βελτιώσουν την υγεία τους – δημόσιες μεταφορές, ασφαλείς, καθαρές και ελκυστικές υπαίθριους χώρους, υγιεινά τρόφιμα και, υπηρεσίες υγείας.
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες (NCD), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του καρκίνου, του διαβήτη και της χρόνιας πνευμονικής νόσου, υπολογίζεται ότι ευθύνονται συνολικά για το περίπου 70% όλων των θανάτων παγκοσμίως.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των θανάτων από αυτές τις ασθένειες και το 82% των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων που πέθαναν πρόωρα ή πριν φτάσουν τα 70 έτη, εμφανίζονται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.
Η άνοδος αυτών οφείλεται κυρίως σε τέσσερις κύριους παράγοντες κινδύνου που είναι η εξής η χρήση καπνού, η σωματική αδράνεια, η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή.
Οι εν λόγω ασθένειες έχουν καταστροφικές συνέπειες στην υγεία για τα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες, ενώ απειλεί να κατακλύσει τα συστήματα υγείας. Το κοινωνικοοικονομικό κόστος που συνδέεται με τα μη μεταδοτικά νοσήματα καθιστά την πρόληψη και τον έλεγχο αυτών των ασθενειών σημαντική επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης για τον 21ο αιώνα.
Η αποστολή της ΠΟΥ είναι να παράσχει τη βάση τεκμηρίωση για διεθνή δράση, την επιτήρηση, την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών. Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα για τα επείγον της δράσης για την επίτευξη παγκόσμιων στόχων για τη μείωση του βάρους των μη μεταδοτικών ασθενειών.
Οι μη μεταδοτικές ασθένειες – συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, των χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών και του διαβήτη – αποτελούν την αιτία θανάτου 41 εκατομμύρια ανθρώπων κάθε ετησίως.
Η πρόληψη και η επένδυση σε καλύτερη διαχείριση θεωρούνται το βασικό στοιχείο της ανταπόκρισης στις ασθένειες.
Περαιτέρω, η διαχείριση περιλαμβάνει την ανίχνευση, τον έλεγχο και τη θεραπεία αυτών των ασθενειών και την παροχή πρόσβασης στην παρηγορητική φροντίδα για άτομα που έχουν ανάγκη. Οι βασικές παρεμβάσεις με μεγάλη επίδραση μπορούν να παρασχεθούν μέσω μιας προσέγγισης πρωτοβάθμιας περίθαλψης για την ενίσχυση της έγκαιρης ανίχνευσης και έγκαιρης θεραπείας. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι εξαιρετικές οικονομικές επενδύσεις, επειδή, εάν παρασχεθούν νωρίς στους ασθενείς, μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για ακριβότερη θεραπεία.
Οι χώρες με ανεπαρκή κάλυψη ασφάλισης υγείας είναι απίθανο να παρέχουν καθολική πρόσβαση σε ουσιαστικές παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις διαχείρισης τους είναι απαραίτητες για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου της σχετικής μείωσης κατά 25% του κινδύνου πρόωρης θνησιμότητας από μέχρι το 2025 και του στόχου της να μειωθεί κατά ένα τρίτο ο αριθμός των πρόωρων θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες μέχρι το 2030.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ