Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία περιμένοντας την κατάθεση της νέας υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση. Βέβαια, η εν λόγω ΥΑ δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα, αφού η Αριστοτέλους σχεδιάζει να φέρει και το θεσμικό πλαίσιο για τον Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογίας.
Τις σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο από τις συνεχώς αυξανόμενες επιβαρύνσεις περιέγραψαν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό οι τρείς εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Προειδοποίησαν δε, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη βιωσιμότητα του κλάδου, αλλά και την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες. Στην εν λόγω η επιστολή ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και PhRMA αναφέρονται και στη νέα δυσμενή εξέλιξη, που αναμένεται να αποτελέσει με τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην αποζημίωση.
Η ΥΑ με τις αλλαγές στην αποζημίωση ετοιμάζονται ήδη από πριν το Πάσχα, με το αρχικό σχέδιο κανονιστικής πράξης που δόθηκε στις εταιρείες από το Υπουργείου να μιλάει για ταύτιση της λιανικής με την ασφαλιστική τιμή. Με την πραγματική φαρμακευτική δαπάνη να παραμένει υψηλή και τη δημόσια δαπάνη να παραμένει καθηλωμένη στο 1,945 δισ. ευρώ, η αγορά «βλέπει» να πληρώνει και αυτό τον «λογαριασμό».
Αντιδρώντας, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προειδοποιήσαν πως το νέο μοντέλο αποζημίωσης θα επηρεάσει σημαντικά τις προβλέψεις για το 2019, αν λάβουμε υπόψη πως η συμμετοχή των ασθενών που προκύπτει από την διαφορά της λιανικής τιμής με την ασφαλιστική τιμή για το έτος 2018 ανήλθε στα 250 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, λοιπόν, η ΥΑ αναμένεται να κατατεθεί άμεσα. Δεν είναι όμως, η μόνη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η Αριστοτέλους. Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που πρέπει να ολοκληρωθούν είναι και η υποβολή του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία του Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας. Μνημονιακή δέσμευση η οποία δεν υλοποιήθηκε εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, με τους θεσμούς όμως να δέχονται την προσωρινή αντικατάσταση του Οργανισμού από μια μεταβατική Επιτροπή. Προϋπόθεση ήταν η Αθήνα να δημιουργήσει στη συνέχεια τον Οργανισμό.
Πληροφορίες του Virus θέλουν τη σχετική ρύθμιση να κατατίθεται προς ψήφιση αν όχι εντός του Μαΐου, τον Ιούνιο. Βέβαια, με την απόδοση της Αριστοτέλους στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, δεν αποκλείεται να δούμε και περαιτέρω καθυστερήσεις. Από την άλλη, με δεδομένη τη χαμηλή επίδοση και της Επιτροπής HTA, αμφιβολίες εκφράζονται και για το πότε θα μπορέσει να λειτουργήσει επαρκώς ο νέος Οργανισμός.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ