Οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στα συστήματα υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο Jean-Michel Malbrancq, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GE Healthcare Ευρώπης. Μας αποκαλύπτει ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα στην οποία έχουμε μέτρα περιορισμού των δαπανών για την Υγεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Καλούμαστε όλοι μας να κάνουμε περισσότερα με πολύ λιγότερα»…
Επισημαίνει ότι «η ιατρική απεικόνιση μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει τα συνολικά κόστη». Ωστόσο, τονίζει ότι η τεχνολογία δεν αρκεί πλέον. Και υπογραμμίζει ότι «κινούμαστε πλέον σε μοντέλα που βασίζονται στα αποτελέσματα υγείας και συνεργαζόμαστε με πελάτες σε λύσεις οι οποίες συνδυάζουν υψηλή τεχνολογία με χρηματοδότηση, εκπαίδευση και παροχή υπηρεσιών».
Κατά τον ισχυρό άνδρα της GE, όμως, άλλη θα είναι η πραγματική αλλαγή στην Υγεία: ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Δηλαδή, όχι μόνο να συνδέεις τμήματα ενός νοσοκομείου πιο αποτελεσματικά, αλλά και να αξιοποιείς τον τεράστιο όγκο δεδομένων από τις εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές και PET), ώστε να βοηθούνται οι γιατροί στο να λαμβάνουν καλύτερες κλινικές αποφάσεις…
Πρόσφατα, επισκεφθήκατε την Αθήνα, για να τιμήσετε τη μεγάλη επένδυση που έχει κάνει ο όμιλος της Βιοϊατρικής και ο πρόεδρός της, κ. Βαγγέλης Σπανός. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες; Γιατί είναι τόσο σημαντική;
Ο όμιλος της Βιοϊατρικής είναι ένας οργανικός συνεργάτης μας στη βελτίωση της πρόσβασης και της ποιότητας στον τομέα της διαγνωστικής απεικόνισης σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχουμε στενή συνεργασία με τον όμιλο για περισσότερα από 15 χρόνια, και η Βιοϊατρική αποτελεί κέντρο έρευνας και αναφοράς για την GE εδώ και 7 χρόνια.
Αυτές οι επενδύσεις –σε δύο κορυφαία συστήματα PET-CT και σε ένα νέο σύστημα μαγνητικής τομογραφίας με «σιωπηλή» τεχνολογία– αποτελούν καλές ειδήσεις, διότι σημαίνουν πως οι ασθενείς στην Ελλάδα θα ωφεληθούν από αυτές τις πρωτοποριακές τεχνολογίες υγείας και θα λάβουν ποιοτική φροντίδα. Αλλά επίσης σημαίνει ότι, παρά την οικονομική κρίση, υπάρχουν πάροχοι υγείας, όπως ο όμιλος της Βιοϊατρικής, οι οποίοι επενδύουν σε υψηλού επιπέδου τεχνολογία.
Ο όμιλος της Βιοϊατρικής επένδυσε στο σύστημα “PET–CT Discovery IQ”. Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος;
Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες κατά περίπου 70%, και ήδη γνωρίζουμε ότι σήμερα περίπου το 70% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στην αρχική χημειοθεραπεία.
Οι γιατροί θέλουν να μπορούν να ανιχνεύουν μικρές αλλοιώσεις, να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς όσο το δυνατόν πιο νωρίς και με μεγαλύτερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
Το σύστημα Discovery IQ PET-CT προσφέρει ακριβώς αυτό. Συνδυάζει την ανατομική απεικόνιση των τεχνολογιών PET και CT, που επιτρέπει την οπτικοποίηση της δραστηριότητας του μεταβολισμού των κυττάρων. Επιτρέπει επίσης τη διάγνωση πολύπλοκων περιστατικών και αναλύει την εξέλιξη μιας αλλοίωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα μπορούν να αξιολογήσουν νωρίς αν μια θεραπεία αποδίδει ή όχι και να προσαρμόσουν το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενή.
Jean–Michel, εργάζεστε στην GE για περίπου 30 χρόνια! Η εταιρεία σας είναι μία από τις λίγες που επένδυσαν στην τεχνολογία PET–CT. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας την ιστορία πίσω από αυτήν την τεχνολογία;
Τα τελευταία 30 χρόνια, έχουμε δει συγκλονιστικές εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία! Η GE πίστεψε από την αρχή στη μοριακή απεικόνιση ευρύτερα, και σήμερα έχουμε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών προϊόντων σε αυτόν τον τομέα με τα συστήματα PET-CY, συμβατική πυρηνική ιατρική, ραδιοφάρμακα και παραγωγή κύκλοτρων και φαρμακευτικά προϊόντα.
Η τεχνολογία PET-CT είναι μια μεγάλη επένδυση και μόλις πρόσφατα συγκρίνεται με τη μαγνητική και αξονική τομογραφία. Λανσάραμε εμπορικά το πρώτο σύστημα PET-CT το 2001. Πιστεύω ότι η τεχνολογία αυτή έχει ακόμη πολλά να προσφέρει στους ασθενείς: πλέον, έχει καθιερωθεί στη διαδικασία σταδιοποίησης του καρκίνου, αλλά επίσης στον σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας ή και στην αξιολόγηση της ανταπόκρισης ενός ασθενή σε κάποια θεραπεία που έχει λάβει.
Αυτός ο αυξανόμενος αριθμός διαδικασιών και χρήσεων της τεχνολογίας PET-CT έχει γεννήσει την ανάγκη να παρέχουμε συστήματα τα οποία είναι σε θέση να σκανάρουν ταχύτερα, με πολύ λιγότερη ποσότητα ραδιοφαρμάκου και τα οποία θα παρέχουν καλύτερη διαγνωστική ακρίβεια, ώστε η διάγνωση να γίνεται σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο. Στη GE θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην τεχνολογία PET-CT αλλά και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας PET-MR.
Όπως είπατε, η εταιρεία σας επενδύει στη νέα τεχνολογία PET–MR. Τι μπορεί να προσφέρει αυτή η νέα τεχνολογία σε γιατρούς και ασθενείς;
Όπως συμβαίνει με την τεχνολογία PET-CT, εκείνη της PET-MR είναι μια πολυτυπική απεικονιστική τεχνική, η οποία συνδυάζει ανατομική και λειτουργική απεικόνιση. Αυτές οι τεχνολογίες θα βοηθήσουν τους γιατρούς στη διάγνωση πολύπλοκων περιστατικών, καθώς και στην ανάλυση της εξέλιξης των καρκινικών αλλοιώσεων.
Σήμερα, η τεχνολογία PET-CT χρησιμοποιείται κατά 95% στην ογκολογία. Με την τεχνολογία PET-MR, υπάρχει τεράστιο δυναμικό να βελτιώσουμε την ικανότητα απεικόνισης και να προσφέρουμε πιο αποτελεσματικά θεραπευτικά μονοπάτια στη Νευρολογία και στην Καρδιολογία. Αυτή η τεχνολογία ανοίγει συναρπαστικές ερευνητικές προοπτικές για ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, με τον στόχο μας να είναι οι ασθενείς να λαμβάνουν θεραπεία προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Το όραμα της εταιρείας σας ονομάζεται “healthymagination”. Τι σημαίνει; Γιατί είναι τόσο σημαντικό για την GE;
“Healthymagination” είναι το όραμά μας και η δέσμευσή μας: συνεχώς να αναπτύσσουμε και να επενδύσουμε σε καινοτομίες που προσφέρουν υψηλή ποιότητα, πιο προσιτή, οικονομικά, φροντίδα υγείας, με καλύτερο τελικό αποτέλεσμα σε περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Από τα διαγνωστικά στην παρακολούθηση της θεραπείας και την πρόγνωση του τελικού αποτελέσματος, η ιατρική απεικόνιση έχει εξελιχθεί σε συστατικό στοιχείο στη θεραπεία των ασθενών. Οι τεχνολογίες ιατρικής απεικόνισης προοδεύουν ταχύτατα και κατέχουν έναν αυξανόμενα σημαντικό ρόλο για γιατρούς και ασθενείς.
Το σύστημα Vscan της GE είναι ένα καλό παράδειγμα: Είναι ένα απλό και εύχρηστο σύστημα υπερήχων, το οποίο παρέχει μια μη επεμβατική εικόνα του εσωτερικού του ανθρώπινου σώματος και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση των διαγνωστικών αποφάσεων για ένα ευρύ φάσμα ασθενών. Η συσκευή έχει ξεχωρίσει γιατί, εκτός των άλλων, προσφέρει μια απλή και οικονομική λύση για εξ αποστάσεως αξιοποίηση σε περιοχές του πλανήτη με περιορισμένους πόρους (Αφρική, Αμαζονία κ.λπ.). Ακόμη, έχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο στους γιατρούς σε προγράμματα κατ’ οίκον φροντίδας, ακόμη και σε ασθενοφόρα.
Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι μόνο εδώ έχουμε μέτρα λιτότητας και περιορισμού του κόστους στην Υγεία. Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και να διατηρήσουν καλή ιατρική φροντίδα. Πώς όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργία μιας επιχείρησης σαν την GE;
Πράγματι, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Σε μια περίοδο που οι προϋπολογισμοί δεν έχουν άλλα περιθώρια και υπάρχει έλλειψη επαγγελματιών υγείας, μεγάλο μέρος της ζήτησης πέφτει στους ώμους των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας. Καλούμαστε όλοι μας να κάνουμε περισσότερα με πολύ λιγότερα.
Ταυτόχρονα, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό υγειονομικών προκλήσεων. Η ιατρική απεικόνιση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτόν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο: ανίχνευση του καρκίνου όσο το δυνατόν πιο νωρίς, βοήθεια στους γιατρούς για να επιλέξουν την καλύτερη θεραπεία για τους ασθενείς τους ή αξιολόγηση αν η θεραπεία αποδίδει ή όχι.
Η ιατρική απεικόνιση μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει τα συνολικά κόστη, περιορίζοντας τις περιττές διαδικασίες και συνδέοντας τους ασθενείς με την κατάλληλη απεικόνιση και στον σωστό χρόνο. Αυτός είναι ο λόγος που η GE επενδύει τόσο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προσεγγίσεων στην ιατρική απεικόνιση. Κάθε χρόνο, επενδύουμε 1 δισ. δολ. σε έρευνα και ανάπτυξη.
Όμως, η τεχνολογία από μόνη της δεν είναι αρκετή πλέον. Συνεπώς, η στόχευσή μας είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να προσφέρουν πιο αποδοτικές υπηρεσίες και καλύτερα αποτελέσματα για περισσότερους ασθενείς. Κινούμαστε πλέον σε μοντέλα που βασίζονται στα αποτελέσματα υγείας και συνεργαζόμαστε με πελάτες σε λύσεις οι οποίες συνδυάζουν υψηλή τεχνολογία με χρηματοδότηση, εκπαίδευση και παροχή υπηρεσιών.
Αν σας έλεγα να στοιχηματίσετε σε μια νέα ιατρική τεχνολογία για την επόμενη δεκαετία, ποια θα επιλέγατε και γιατί;
Πολυτυπικές διαγνωστικές τεχνικές, όπως η PET-CT και η PET-MR, στις οποίες αναφερθήκαμε νωρίτερα, σίγουρα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.
Όμως, πέρα από τις ιατρικές τεχνολογίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας θα είναι η πραγματική αλλαγή -όχι μόνο να συνδέεις τμήματα ενός νοσοκομείου πιο αποτελεσματικά, αλλά να αξιοποιείς τον τεράστιο όγκο δεδομένων από τις εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές και PET), ώστε να βοηθηθούν οι γιατροί στο να λάβουν καλύτερες κλινικές αποφάσεις.
Το GE Health Cloud, που ανακοινώσαμε πέρσι στο Σικάγο, θα διασυνδέσει λογισμικό, εξοπλισμό και αναλυτικά συστήματα, ώστε να επιταχύνουμε αποδοτικότητα και συνεργασία, τόσο εντός όσο και εκτός των νοσοκομείων. Η ψηφιοποίηση θα επιτρέψει στους πελάτες μας να έχουν εργαλεία για καλύτερα αποτελέσματα και θα είναι ο οδηγός για τη μετατροπή των συστημάτων υγείας σε μοντέλα που θα βασίζονται στην αξία και στο τελικό αποτέλεσμα.
Η GE αναφέρει ότι «συνεργάζεται με ηγέτες των συστημάτων υγείας, αγωνιζόμενη να μοχλεύσει την αναγκαία παγκόσμια πολιτική αλλαγή, ώστε να εφαρμοστεί μια πετυχημένη κίνηση σε βιώσιμα συστήματα υγείας». Έτσι, αν είχατε τη δυνατότητα να συναντήσετε τον Έλληνα υπουργό Υγείας, τι θα του λέγατε;
Όλα τα συστήματα υγείας είναι κάτω από ασφυκτικές πιέσεις: μειωμένα κονδύλια, έλλειψη επαγγελματιών υγείας και αύξηση χρόνιων ασθενειών λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Οι προκλήσεις του ελληνικού συστήματος υγείας αφορούν τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Υπό αυτό το πρίσμα, η βελτίωση των θεραπευτικών μονοπατιών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική, αυξάνοντας τη μεταφορά της γνώσης και τη συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικές ειδικότητες στα νοσοκομεία.
Αναπτύσσουμε καινοτόμους τρόπους για να συνεργαστούμε με τους πελάτες μας, πηγαίνοντας σε ένα σύστημα υγείας το οποίο θα βασίζεται στην αξία, όπου ο στόχος είναι να παρέχουμε περισσότερη αξία στον ασθενή με λιγότερο κόστος. Επίσης, κινούμαστε προς νέα μοντέλα, στα οποία ο κίνδυνος να διαμοιράζεται ανάμεσα στον πάροχο και στο νοσοκομείο.
Η GE έχει ισχυρή εξειδίκευση στη συνεργασία με ηγέτες του χώρου της υγείας από όλο τον κόσμο, και θα ήμασταν χαρούμενοι να μοιραστούμε τη διεθνή μας εμπειρία και γνώση με τον Έλληνα υπουργό και την ομάδα του.
Who is Who
Ο Jean-Michel Malbrancq γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1956. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Compiègne στη Γαλλία και αποφοίτησε με πτυχίο μηχανικού το 1980.
Από το 1983 έως το 1987 είχε διάφορες θέσεις μηχανικού στην εταιρεία Thomson CGR, μια γαλλική εταιρεία ιατρικής απεικόνισης, την οποία η GE απέκτησε το 1987, και χάρη σε αυτήν ενισχύθηκε η ανάπτυξη της εταιρείας εκτός των ΗΠΑ.
Από το 1987 έως το 2005, στην GE πλέον, ο Jean-Michel είχε πολλές θέσεις ευθύνης σε τομείς όπως Μηχανικής, Υπηρεσιών και Πωλήσεων, πριν τοποθετηθεί γενικός διευθυντής πωλήσεων στην Ευρώπη για το τμήμα Υπολογιστικής Τομογραφίας (CT) το 2001.
Το 2005, ανέλαβε γενικός διευθυντής για την παγκόσμια αγορά Ακτινογραφίας και είχε την έδρα στο Milwaukee των ΗΠΑ. Υπό την επίβλεψή του, το τμήμα αυτό σημείωσε αξιόλογη ανάπτυξη, και πολλά νέα προϊόντα εισήχθησαν σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Τον Ιανουάριο του 2009, ο Jean-Michel ορίστηκε αντιπρόεδρος της GE Healthcare στη Δυτική Ευρώπη, και το 2011 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου σε όλη την Ευρώπη. Από τη νέα του θέση, καθοδηγεί μια εμπορική ομάδα σε περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Πηγή: phb.com.gr
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ