H επίσημη τελετή έναρξης της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα πραγματοποιήθηκε στο Egmond Palace, στις Βρυξέλλες. Παρουσιάστηκε το Μανιφέστο για μια συντονισμένη βιομηχανική πολιτική με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων των κρίσιμων φαρμάκων στην Ε.Ε.
Συμμαχία για Κρίσιμα Φάρμακα (CMA)
Υπενθυμίζεται ότι η Συμμαχία για Κρίσιμα Φάρμακα (CMA) προβλεπόταν στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Οκτωβρίου 2023 ως ένα μεσο-μακροπρόθεσμο βήμα στην κατεύθυνση αξιολόγησης της ευαλωτότητας της αλυσίδας εφοδιασμού των κρίσιμων φαρμάκων. Απώτερος σκοπός είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία στην Ε.Ε.. Ειδικότερα, η Συμμαχία θα λειτουργεί υπό την HERA εστιάζοντας σε στοχευμένο αριθμό κρίσιμων φαρμάκων. Ο μηχανισμός αυτός θα αποτρέπει την μείωση αριθμού αυτών των φαρμάκων με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης και να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Επιδίωξη είναι να παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις και πιθανές λύσεις για την διασφάλιση της τροφοδοσίας της Ε.Ε..
Από ελληνικής πλευράς, τη τελετή παρακολούθησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγελή. Την ελληνική φαρμακοβιομηχανία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMOS. Την έναρξη της τελετής πραγματοποίησε η πρόεδρος της Ε. Επιτροπής,Ursula von der Leyen, με σχετική ομιλία της μέσω διαδικτυακής σύνδεσης. Χαιρετισμούς απηύθυναν η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου και ο υπουργός Υγείας και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου, Frank Vandenbroucke. Η εισαγωγική ομιλία έγινε από την Ισπανία με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Trio Presidency του Συμβουλίου της Ε.Ε. (Trio Presidency) αλλά και παρεμβάσεις επιλεγμένων εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών. Ειδικότερα, το Μανιφέστο είναι ένα κείμενο κοινών θέσεων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας. Αναλυτικά, εμπεριέχει την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου επενδύσεων σε επίπεδο Ε.Ε., το οποίο θα κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο εξάμηνο του 2025. Ακόμη, περιαμβάνει τη διερεύνηση του ενδεχομένου δημιουργίας ενός Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος IPCEI για την ενίσχυση της βιομηχανίας κρίσιμων φαρμάκων. Η ηγεσία του Υπουργείοτυ Υγείας και του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων είχαν προπαρακευαστική συνάντηση με την Γαλλική πλευρά, στην οποία κατέληξαν στην απόφαση συνυπογραφής του εν λόγω Μανιφέστου. Όσο για την εθνική χρηματοδότηση του υ IPCEI, θα εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησης χρηματικών πόρων από το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης, το επενδυτικό clawback. Την τελετή έκλεισε με την καταληκτική της ομιλία η Ουγγαρία ως αναλαμβάνουσα την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τη 1η Ιουλίου 2024.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ