Θεσμική αναγνώριση του ρόλου του φαρμακοποιού ως λειτουργού της ΠΦΥ, με τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή. Αντιδρούν οι γιατροί, ενώ προβληματισμένοι είναι και φαρμακοποιοί για την υποχρέωση πιστοποίησης.
«1. Επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο αδειούχος φαρμακοποιός να προβαίνει στη διενέργει εποχικού εμβολιασμού και στην χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, ύστερα από σχετική πιστοποίηση. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από γνώμη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καθορίζονται ειδικότερα οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία της προαναφερόμενης πιστοποίησης».
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής χαιρέτισε τις αλλαγές του Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας πως:
Παρά τις θετική υποδοχή που είχε η ρύθμιση από τους φαρμακοποιούς υπήρξαν και αντιδράσεις, κυρίως για την προϋπόθεση πιστοποίησης τους για εμβολιασμό.
«O Υπουργός Υγείας θεωρεί ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι επαρκείς για να πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς , γι αυτό και απαιτεί επιπλέον «πιστοποίηση» , (από ποιους άραγε;)», αναφέρει ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης. «Δηλαδή το πτυχίο φαρμακευτικής μετά από πενταετείς σπουδές σε ΑΕΙ καθώς και η σχετική άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν επαρκούν, αλλά απαιτείται κάποια πιστοποίηση που θα είναι υπεράνω του πτυχίου και θα χορηγείται άγνωστο πως και από ποιους», εκτιμά.
«Όμως θεωρεί ότι όσα επιστημονικά προσόντα δεν έχουν οι φαρμακοποιοί, τα έχουν οι ΜΚΟ!», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης. Σύμφωνα με το άρθρο 5 της ρύθμισης «φορείς διενέργειας μαζικών προληπτικών ιατρικών πράξεων συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών … σε ευπαθείς ομάδες… μπορεί να είναι και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ)». Πάντως, στο σχέδιο νόμου, που υπερψηφίστηκε, πέρασε και διάταξη με την οποία αποζημιώνονται οι φαρμακοποιοί, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στη Μάνδρα.
Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς, σημειώνει από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στη ρύθμιση που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να εμβολιάζουν. Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη, δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους. Κατά τους γιατρούς ο φαρμακοποιός, δεν μπορεί να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες. «Είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, την υγεία του ασθενή».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Πειραιώς. «Οι ιατρικές πράξεις πρέπει να εκτελούνται αποκλειστικά από ιατρούς. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Έχουμε πληρώσει ακριβά μέχρι σήμερα ακόμα και με θανάτους τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές, όπως η κατάχρηση αντιβιοτικών με την δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, η έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος κλπ», αναφέρουν.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ