Άδεια κυκλοφορίας στο πρώτο και μόνο από το στόμα χορηγούμενο δισκίο για τη θεραπεία ενηλίκων με χρόνια λοίμωξη από τον ιό της Ηπατίτιδας C γονοτύπων 1-6, έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), “γεννώντας” νέες ελπίδες ίασης σε ασθενείς με ιστορικό θεραπευτικής αποτυχίας σε Άμεσης Δράσης Αντιικούς παράγοντες.
Ο λόγος για το θεραπευτικό σχήμα sofosbuvir 400mg/velpatasvir 100mg/voxilaprevir 100mg που λαμβάνεται άπαξ ημερησίως ως δισκίο:
Το διάρκειας 12 εβδομάδων θεραπευτικό σχήμα εξετάστηκε, επίσης, για χορήγηση σε ασθενείς μη προθεραπευμένους με ΑΔΑ με αντιρροπούμενη κίρρωση και με λοίμωξη όλων των γονότυπων HCV ως θεραπεία 8 εβδομάδων
“Οι θεραπευτικές αγωγές με βάση τους ΑΔΑ έχουν μεταμορφώσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε την ηπατίτιδα C. Ωστόσο, μέχρι σήμερα είχαμε περιορισμένες επιλογές για τους ασθενείς στους οποίους δεν επετεύχθη ίαση με τις αγωγές αυτές” αναφέρει σχετικά ο καθηγητής Michael Manns, Διευθυντής του Τμήματος Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερο της Γερμανίας. Όπως εξήγησε το εν λόγω δισκίο έχει επιδείξει υψηλά ποσοστά ίασης σε όλο το εύρος των ασθενών με ιστορικό έκθεσης σε ΑΔΑ, με τη χορήγηση άπαξ ημερησίως απλού θεραπευτικού σχήματος για 12 εβδομάδες.
“Προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τις κυβερνήσεις” δήλωσε ο John Milligan, PhD, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gilead, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η καινοτόμα θεραπεία θα καταστεί διαθέσιμη σε ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο απ’ αυτό. Δεσμεύτηκε, παράλληλα, πως η εταιρία του θα συνεχίσει να διευρύνει τα οφέλη των άλλων εγκεκριμένων φαρμάκων της για τους ασθενείς με χρόνια HCV λοίμωξη σε όλη την Ευρώπη.
Τα θεραπευτικά σχήματα με βάση τo sofosbuvir συνιστώνται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για όλους τους γονότυπους HCV ανεξαρτήτως της βαρύτητας της νόσου, έχουν δε χορηγηθεί σε περισσότερους από 1,5 εκατ. ασθενείς παγκοσμίως. Η άδεια κυκλοφορίας του νέου σχήματος εκδίδεται μετά από διαδικασία ταχείας αξιολόγησης από τον ΕΜΑ, η οποία εφαρμόζεται για φαρμακευτικά προϊόντα που αναμένεται να έχουν σημαντικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία.
Η έγκρισή του υποστηρίζεται από δεδομένα τεσσάρων κλινικών μελετών Φάσης 3:
Στις POLARIS-1 και POLARIS-4, στο 97% των ασθενών που έλαβε Vosevi (n=431/445) επετεύχθη το κύριο καταληκτικό σημείο αποτελεσματικότητας ( SVR12). Στην POLARIS-2, στο 95% των ασθενών με ηπατίτιδα C γονοτύπων 1-6 με ή χωρίς κίρρωση που έλαβε το νέο σχήμα (n=106/110) επετεύχθη το κύριο καταληκτικό σημείο αποτελεσματικότητας (SVR12). Στην POLARIS-3, στο 96% των ασθενών με λοίμωξη γονότυπου 3 και αντιρροπούμενη κίρρωση που υποβλήθηκε σε θεραπεία με το νέο σχήμα (n=106/110) επετεύχθη το κύριο καταληκτικό σημείο αποτελεσματικότητας (SVR12). Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν το νέο σχήμα στις μελέτες POLARIS ήταν κεφαλαλγία, διάρροια και ναυτία.
Σημαντικές πληροφορίες για την Ασφάλεια της νέας θεραπείας
Στις αντενδείξεις περιλαμβάνονται η υπερευαισθησία στις δραστικές ουσίες ή σε κάποιο από τα έκδοχα του προϊόντος. Επίσης, αντενδείκνυται η συγχορήγηση με ισχυρούς επαγωγείς της P-γλυκοπρωτεΐνης (P-gp) ή ισχυρούς επαγωγείς του κυτοχρώματος P450 (CYP) (π.χ. ριφαμπικίνη, ριφαμπουτίνη, βαλσαμόχορτο, καρβαμαζεπίνη, φαινοβαρβιτάλη και φαινυτοΐνη). Τέλος, αντενδείκνυται η συγχορήγηση με ισχυρούς αναστολείς του OATP1B (π.χ. κυκλοσπορίνη), ροσουβαστατίνη, δαμπιγατράνη και φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν αιθινυλοιστραδιόλη.
Οι ασθενείς με συλλοίμωξη με ηπατίτιδα C και ηπατίτιδα B διατρέχουν κίνδυνο επανενεργοποίησης του ιού της ηπατίτιδας Β και επομένως θα πρέπει να παρακολουθούνται και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες.
Συνιστάται η προσεκτική και συχνή παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας σε περίπτωση συγχορήγησης με ορισμένα αντιρετροϊκά σχήματα (π.χ. tenofovir disoproxil fumarate και σχήματα που περιέχουν efavirenz). Η ασφάλεια δεν έχει τεκμηριωθεί σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία (ρυθμός σπειραματικής διήθησης < 30ml/min).
Συνιστάται η παρακολούθηση των συγκεντρώσεων της διγοξίνης και της αμιωδαρόνης όταν συγχορηγούνται με το συνδυασμό sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir.
Οι θεράποντες ιατροί, πριν την έναρξη της θεραπείας με sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir, πρέπει να συμβουλεύονται την ενότητα «Αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης» της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος που έχει εκδώσει η ΕΕ για το Vosevi.
Ο συνδυασμός sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir δεν θα πρέπει να χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν sofosbuvir.
Σε κλινικές μελέτες, οι πιο συχνά αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κεφαλαλγία, διάρροια και ναυτία.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ