Σε πιλοτική εφαρμογή τέθηκε το ευρωπαϊκό έργο i2X – Intelligent Implementations of the European Electronic Health Record Exchange Format (EEHRxF) στις αρχές Απριλίου.
Πρόκειται για το έργο «Έξυπνες Εφαρμογές του Ευρωπαϊκού Μορφότυπου για την Ανταλλαγή των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας». Ειδικότερα χρηματοδοτείται και από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» (Digital Europe).
Επιδίωξη είναι να λειτουργήσει ο Ευρωπαϊκός Μορφότυπος για την Ανταλλαγή των Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας (EEHRxF) – που αποτελεί βασικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space, EHDS) και συστάθηκε υπό τις διατάξεις του πρόσφατου Κανονισμού. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθεί για την υποστήριξη της ατομικής φροντίδας του ασθενή και για την χάραξη πολιτικής, την έρευνα, καθώς και την καινοτομία.
Οι φορείς
Στο έργο συμμετέχουν έξι εταιρείες και οργανισμοί από την Ελλάδα: Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, τα διαγνωστικά κέντρα Affidea, η Γνώμων Πληροφορικής AE, και η Mindview Strategy & Research. Ως εταίροι στο έργο συμμετέχουν φορείς και από την Κύπρο με επικεφαλής την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας – ΕΑΗΥ, μαζί με τον ερευνητικό οργανισμό Cyens και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο. Από την μεριά του κάθε φορέας θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου, για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα συνεισφέρει στην εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών στη διαδικασία τήρησης των ιατρικών δεδομένων από τους επαγγελματίες υγείας.
Κύριος υπεύθυνος είναι η ΕΑΗΥ καθώς συντονίζει το έργο «Extended EHR@EU Data Space for Primary Use-Χt-EHR» του οποίου τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν στο έργο i2X, με τη χρήση των τεχνικών οδηγιών για την ανταλλαγή ιατρικών δεδομένων για πρωτογενή χρήση, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό European Health Data Space. O ερευνητικός οργανισμός Cyens, με την πολυετή πείρα του στην εκτέλεση εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας, θα υλοποιήσει τις διασυνοριακές υπηρεσίες υγείας σε πιλοτικό επίπεδο. Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ως τελικός χρήστης των διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας, θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα του έργου i2X.
Στόχευση μέσω του έργου
Προσδοκία αποτελεί να λειτουργήσει σε πραγματικές συνθήκες, με πέντε κατηγορίες δεδομένων υγείας (συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, ηλεκτρονικές συνταγές φαρμάκων, εργαστηριακά αποτελέσματα, ιατρικές εικόνες και αναφορές, και ιατρικά εξιτήρια). Στο έργο συμβάλλουν περισσότερα από 35 πιλοτικά προγράμματα σε 14 συστήματα υγείας, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ, με τη συνδρομή 38 εταίρων.
Απώτερος σκοπός είναι να βελτιωθούν τα «μονοπάτια» φροντίδας της υγείας χωρίς να επιβαρύνει με πρόσθετο φορτίο στους επαγγελματίες υγείας ή τα συστήματα. Εκτιμάται ότι θα προκύψουν γνώση και καλές πρακτικές για την την ταχύτερη υιοθέτηση του μορφότυπου σε όλη την Ευρώπη προάγοντας παράλληλα τη διαλειτουργικότητα μεταξύ οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης και συστημάτων υγείας.
Οφέλη
- βελτίωση του συστήματος,
- μείωσης των δαπανών και
- παροχής εφαρμόσιμων συστάσεων
Εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 75% βελτίωση στην πρόσβαση των πολιτών στα δικά τους δεδομένα υγείας, σε εθνικό και σε διασυνοριακό επίπεδο.
Comments (0)