Σε μια συγκυρία οικονομικών και πολιτικών αλλαγών στη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου ειδικότερα, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται η θέσπιση ενός νέου πλαισίου συνεργασίας Φαρμακοβιομήχανων-Πολιτείας για την ενίσχυση της έρευνας, ως αναπτυξιακού παράγοντα και με στόχο την πρόσβαση όλων στην ποιοτική θεραπεία, πραγματοποιήθηκε η απονομή των Prix Galien Greece 2015. Την προοπτική αυτή ανέδειξε στην ομιλία της, ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος των Prix Galien Greece Τζένη Περγιαλιώτου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η πρόσβαση όλων μας στις καινοτόμες θεραπείες και τα νέα διαγνωστικά εργαλεία αποτελεί κοινωνική απαίτηση και υποχρέωση μιας σύγχρονης Πολιτείας, κυρίως διότι σώζουν ζωές, αλλά και διότι μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και πιο εκσυγχρονισμένο σύστημα υγείας».
Το δέος του για τους «στρατιώτες της ιατρικής στην πρώτη γραμμή του πυρός» που έχουν προσφέρει και στην επιχειρηματικότητα», εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Prix Galien Greece, καθηγητής Αριστείδης Πατρινός, επισημαίνοντας παράλληλα την ανισότητα στην ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης στον κόσμο.
Τη σπουδαιότητα του θεσμού των Prix Galien για την αναγνώριση της θεραπευτικής καινοτομίας και των επιτευγμάτων της φαρμακευτικής έρευνας, τόνισε με τη σειρά του ο Α.Ε. Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, Jean Loup Kuhn-Delforge. Ταυτόχρονα, εξήρε το θεσμό των βραβείων για την ώθηση που δίνει στις θεραπείες του αύριο, στοχεύοντας στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης αλλά και θέσεων εργασίας, μέσω του τριγώνου έρευνα-καινοτομία-κατάρτιση.
Την κλινική έρευνα ως τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής ανάπτυξης, ανέδειξαν στις ομιλίες τους τόσο η Value Access & Policy Senior Manager της Amgen Hellas, Βασίλεια Παπαγιαννοπούλου όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Genesis Pharma, Κωνσταντίνος Ευρυπίδης. Ειδικότερα, διατυπώθηκε η εκτίμηση πως στην Ελλάδα τα επόμενα 4-5 χρόνια δύναται να εισρεύσουν πάνω από 250 εκ. ευρώ κατ’ έτος μέσω κλινικών μελετών, με αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις σε αυτό τον τομέα.
Τη «χαμηλή πτήση» του συγκεκριμένου τομέα στην Ελλάδα, επισήμανε με την πολιτική του παρέμβαση ο Υπουργός Υγεία, καλώντας παράλληλα τις φαρμακοβιομηχανίες να θυμηθούν τις υποχρεώσεις τους προς τη χώρα. Ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος πάντως, αφού αναγνώρισε ότι η χώρα διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία στις δικές της παραγωγικές μονάδες, έχοντας μάλιστα 3 από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο. Προανήγγειλε μάλιστα ένα σύγχρονο λειτουργικό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση τέτοιων προσπαθειών, ενώ υποσχέθηκε την έναρξη διαλόγου ώστε να διεκδικήσει η χώρα μας κάθε τι που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, την προστιθέμενη αξία, την παραγωγή ή συμπαραγωγή. Στην κατεύθυνση αυτή, όρισε υπεύθυνο συντονιστή για το Φάρμακο το ΓΓ του ΥΥΚΑ, σημειώνοντας πως και ο ίδιος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ GALIEN THINK TANK GREECE
Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν οι ομιλίες που ακολούθησαν, με την παρουσίαση των θέσεων του πρώτου Galien Think Tank Greece, που λειτούργησε συμβουλευτικά ως κέντρο διαμόρφωσης θέσεων στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα, πάνω σε 3 πυλώνες: α) τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, β) την χρηματοδότηση της καινοτομίας και γ) την ενίσχυση της κλινικής έρευνας. Μεταξύ άλλων, προτάθηκαν τα εξής:
Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής ασφαλιστικής επιστήμης του πανεπιστημίου Πειραιά
Νέος ρόλος για το Υπουργείο Υγείας στη χάραξη στρατηγικής, με περιοδική αξιολόγηση των ιατρών, πιστοποίηση των προμηθευτών, αναδιοργάνωση της προσφοράς υπηρεσιών υγείας με τεχνοκρατική στελέχωση των νοσοκομείων, ενιαία πακέτα παροχών υγείας με ατομική κάρτα υγείας και έρευνα αγοράς ικανοποίησης ασφαλισμένων, ανοικτούς διαγωνισμούς προφοράς υπηρεσιών ανά περιοχή, κεντρική επεξεργασία συνταγών, κλειστό προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα στον ΕΟΠΥΥ, γαλλικό μοντέλο συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης, με πληρωμή του ΕΟΠΥΥ μετά τις πληρωμές των ασφαλιστικών εταιριών.
Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής πολιτικής υγείας στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Υιοθέτηση μιας απλοποιημένης εκδοχής του υποδείγματος του Dankó (2014) και αξιολόγηση της καινοτομίας στη βάση του προστιθέμενου θεραπευτικού οφέλους, των προτεραιοτήτων της πολιτικής υγείας και των πρακτικών άλλων, αντίστοιχων χωρών. Εκτίμηση της αναμενόμενης επίπτωσης της αποζημίωσης στον προϋπολογισμό, το ειδικό βάρος του οποίου προσαρμόζεται κάθε φορά στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η κατηγοριοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων σε αυτές με αξιοσημείωτη, σχετική ή ελάχιστη προστιθέμενη αξία, προκειμένου να υποβοηθηθεί η πρακτική της διαπραγμάτευσης, η οποία συνιστά προϋπόθεση για τη λήψη απόφασης ως προς το πλαίσιο αποζημίωσής τους.
Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής φαρμακολογίας και κλινικής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
Δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης κλινικών μελετών, που θα λύνει όλα τα διαχειριστικά, νομικά, κανονιστικά, επιστημονικά και ηθικά-δεοντολογικά προβλήματα των κλινικών μελετών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία νέας υπηρεσίας για προσέλκυση κλινικών μελετών φάσης Ι και μελετών βιοϊσοδυναμίας, που θα φέρει τεράστια προστιθέμενη αξία στη χώρα, όπως προανέφερε στο χαιρετισμό του και ο Υπουργός υγείας.
PATIENT INITIATIVE AWARD
Σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του βραβείου Patient Initiative Award. Το βραβείο αυτό ως στόχο του έχει να ενδυναμώσει την αναγνωρισιμότητα των συλλόγων ασθενών, αλλά και να τους παρακινήσει ώστε να αυξήσουν τις δραστηριότητες τους, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών τόσο στην ενημέρωση όσο και στις παροχές υγείας. Νικητές του βραβείου Patient Initiative Award ήταν οι:
• Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών
• Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ»
• Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»
Οι νικητές του βραβείου μοιράστηκαν το ποσό των 10.000 €, ως δωρεά από τη διοργάνωση των βραβείων υπέρ της λειτουργίας του συλλόγου τους.
PRO BONO HUMANUM
Συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του Ανθρωπιστικού Βραβείου «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε φέτος στον Δρ. Αυξέντιο Καλαγκό, διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο. Ο κορυφαίος Έλληνας καρδιοχειρουργός, είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους» (Coeurs pour tous) και έχει χειρουργήσει δωρεάν 13.000 άπορα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
GALIEN SCIENTIFIC RESEARCH AWARD
Η τελετή συνεχίστηκε με το βραβείο Galien Scientific Research Award, το οποίο επιβραβεύει έναν Έλληνα ερευνητή ή μια ερευνητική ομάδα για το σπουδαίο ερευνητικό τους έργο, που οδήγησε σε σημαντικά οφέλη για τους συνανθρώπους μας. Το βραβείο απονεμήθηκε στον Ακαδημαϊκό Δρ. Γεώργιο Κόλλια, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνητή βιολόγο του Ερευνητικού Κέντρου «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», για την αποφασιστική σε διεθνές επίπεδο συμβολή του στη σύλληψη και προώθηση της εφαρμογής βιολογικών αντι-TNF θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και για σειρά μελετών που ανέδειξαν μοριακούς και κυτταρικούς μηχανισμούς παθογένειας και νέους θεραπευτικούς στόχους σε διαγονιδιακά πρότυπα χρόνιων φλεγμονωδών και αυτοάνοσων νόσων όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των φαρμακευτικών βραβείων, νικητές των οποίων είναι ανά κατηγορία οι εξής:
Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν
– Sofosbuvir, της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead
– Vismodegib, της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas
Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν
– Denosumab, της φαρμακευτικής εταιρείας Amgen Hellas
Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για σπάνια πάθηση
– Macitentan, της φαρμακευτικής εταιρείας Actelion Pharmaceuticals Hellas
Καλύτερη Ιατρική Συσκευή ή Διαγνωστικό Εργαλείο ή Μηχάνημα ή Βιοδείκτης ή Ιατροτεχνολογικό Προϊόν
– MIYABI – Combined Suite for Angio-CT or Angio-MR Integrate Diagnostic Imaging
της φαρμακευτικής εταιρείας Siemens.
GALIEN PATIENTS’ ACADEMY
Η τελετή βράβευσης των Prix Galien Greece 2015 ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του ρόλου και της δομής της Ακαδημίας Συλλόγων Ασθενών «Galien Patients’ Academy» από τον πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνο Συρίγο, καθηγητή παθολογίας & ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Κωνσταντίνος Συρίγος στην ομιλία του έκανε λόγο για το σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι σύλλογοι ασθενών σε μια χειμαζόμενη κοινωνία με αυξημένες ανάγκες και περιορισμένους πόρους.
Η «Ακαδημία Συλλόγων Ασθενών» ή «Galien Patients’ Academy» κατάρτισε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε στελέχη συλλόγων ασθενών και περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα:
Α. Οργάνωση και λειτουργία μιας εθελοντικής ομάδας
Β. Αποτελεσματική επίτευξη των σκοπών μιας εθελοντικής ομάδας
Γ. Εξωστρέφεια και προβολή του έργου μιας εθελοντικής ομάδας
Δ. Εκπαίδευση στο περιβάλλον δράσης μιας εθελοντικής ομάδας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ