Τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, εντός της μνημονιακής πραγματικότητας, αναμένεται να αναπτύξει, την Τετάρτη, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο Ανδρέας Ξανθός,
Το στίγμα θα δοθεί, βέβαια, απόψε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες ανακούφισης των αδυνάτων και στη σημασία στήριξης του κοινωνικού κράτους, πέραν των στόχων για απομείωση του χρέους, επιστροφή στις αγορές και την ανάπτυξη.
Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και ο Ανδρέας Ξανθός, που θα αναπτύξει το κυβερνητικό πλάνο για την Υγεία την Τετάρτη. Στον πυρήνα των προσπαθειών του Υπουργείου Υγείας θα βρεθεί η ανάγκη αναστήλωσης του ΕΣΥ. Προσλήψεις προσωπικού αλλά και ομαλοποίησης της χρηματοδότησης, ώστε να αποκατασταθούν τα λειτουργικά προβλήματα των Δημοσίων Νοσοκομείων, αλλά και η οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Υγείας έχουν καταστήσει σαφές πως ο χώρος της Υγείας, όπως και της Παιδείας και της Εργασίας, θα αποτελέσουν το αντίβαρο στα δυσάρεστα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του Μνημονίου ΙΙΙ.
Άλλωστε, τα τρία χαρτοφυλάκια αποτελούν τον 2ο κύκλο διυπουργικής επαφής, που συνέστησε ο Πρωθυπουργός με στόχο τη διευκόλυνση του συντονισμού, την άμεση επίλυση προβλημάτων και την εκπόνηση συμπαγούς πολιτικού σχεδιασμού νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων.
Τα προαπαιτούμενα για την Υγεία
Πέντε σημεία που σχετίζονται με το χώρο της Υγείας περιλαμβάνονται στο πακέτο των 48 μεταρρυθμίσεων, που έχει συμφωνηθεί καταρχήν και εξετάστηκε στο Eurogroup.
Ο χρόνος, όμως, πιέζει, καθώς το πακέτο πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως τα μέσα του Οκτωβρίου, καθώς συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Έως τα τέλη του μήνα πρόκειται να συμφωνηθεί και το επόμενο πακέτο μέτρων. Μεταξύ των πέντε προαπαιτούμενων είναι και η αλλαγή της νομοθεσίας για την περίοδο προστασίας των φαρμάκων, η εφαρμογή των αλλαγών στην τιμολόγηση, καθώς και η έκδοση των Υπουργιών Αποφάσεων για τη διατήρηση των επιστροφών σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις έως και το 2018 στα επίπεδα του 2015.
Συγκεκριμένα, τα προαπαιτούμενα για την Υγείας: 40. Είσπραξη των επιστροφών για το 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές και αποσύνδεση των εισπράξεων επιστροφών του 2014 για τις ιδιωτικές κλινικές από τις εισπράξεις επιστροφών του 2013. Με τον καθορισμό των επιστροφών για το 2015 για τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση. 41. Αλλαγή της νομοθεσίας για την περίοδο προστασίας των φαρμάκων (πατέντες) αλλά και του μηχανισμού τιμολόγησης. 42. Δημοσίευση εγκυκλίου για τις συνταγογραφήσεις στη Διαύγεια και αποστολή της στην ΗΔΙΚΑ. 43. Έκδοση υπουργικής απόφασης για το πάγωμα των επιστροφών για τις ιδιωτικές κλινικές στα επίπεδα του 2015 μέχρι και το 2018. Έκδοση υπουργικής απόφασης για το πάγωμα των επιστροφών για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι το 2018 (ή ακόμη και για μείωσή τους στην προοπτική μείωσης τιμών). 44. Κατάργηση της υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 1117/2015, με σκοπό την εκ νέου επιβολή κυρώσεων και ποινών κατόπιν αξιολόγησης και καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά και σύγκρουση συμφερόντων κατά τη συνταγογράφηση και για μη συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΦ περί συνταγογράφησης (επαναφορά προηγούμενης δέσμευσης στο πλαίσιο του ΜΣ)·
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ