Η φαρμακευτική καινοτομία ενισχύει την υγεία των πολιτών και το ΕΣΥ υποστήριξε η γενική γραμματέας ΔΣ του PIF και διευθύνουσα σύμβουλος της Bristol Myers Squibb Ελλάδας, Ελισάβετ Προδρόμου. Αναχώματα προκαλεί το claw back για τη βιώσιμη πρόσβαση στις θεραπείες αιχμής.
Τα οφέλη της καινοτομίας επεσήμανε η κ. Προδρόμου μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο 2024 για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας στη συνεδρία «Προτάσεις και Μεταρρυθμίσεις για την Εθνική Πολιτική Φαρμάκου». Χαρακτηριστικά η κ. Προδρόμου τόνισε ότι «η φαρμακευτική καινοτομία είναι επένδυση στην υγεία των πολιτών, είναι θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ένα ακόμη δημοσιονομικό βάρος. Στην Ελλάδα, τα καινοτόμα φάρμακα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται μέσα από το παραπλανητικό πρίσμα του υψηλού κόστους, παρά το γεγονός ότι έχουμε από τις χαμηλότερες on-patent τιμές στην Ευρώπη».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Προδρόμου στο όφελος αυτών των θεραπειών αποδεικνύοντας τη βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής των ασθενών σε μία σειρά από σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα διασφαλίζουν πόρους από την κατασπατάλησή του για τα ευρωπαϊκά κράτη και τα υγειονομικά συστήματα από τη διάθεσή τους στους ασθενείς. Στα λεγόμενά της η κ. Προδρόμου τόνισε ότι οι επαναστατικές τεχνολογίες όπως είναι τα mRNA εμβόλια, τις γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες και τις θεραπείες first-in-class, χαρακτηρίστηκαν από τον Οργανισμό ως φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας ή πρωτοποριακά από τον ΕΜΑ. Σημειώνεται ότι το 40% των νέων σκευασμάτων εγκρίθηκαν από τον ΕΜΑ το 2022.
Μεταξύ άλλων, η κ. Προδρόμου σχολίασε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για εξορθολογισμό της φαρμακευτικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι το clawback παραμένει εμπόδιο για τη βιώσιμη πρόσβαση στις θεραπείες αιχμής. Ένα νέο πλαίσιο θα εξασφάλίζε σταθερό χρηματοδοτικό περιβάλλον, βελτίωση της πρόσβασης και αξιολόγηση κλινικού οφέλους των φαρμάκων, σύμφωνα με την κ. Προδρόμου. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε το μάτια μας στην εξέλιξη της προόδου της επιστήμης. Είναι εκεί. Κάθε βήμα που συντελείται στις συγκλονιστικές και συναρπαστικές αυτές εξελίξεις της επιστήμης, δεν είναι άλλος ένας θεραπευτικός αλγόριθμος. Ας συντονιστούμε όλοι, λοιπόν, προς την ίδια κατεύθυνση για να χτίσουμε ένα υγιέστερο σύστημα το οποίο υπηρετεί τον κοινό μας σκοπό, τον ασθενή.».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γενικός διευθυντής του PIF, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, συμμετείχε ως συντονιστής στη συζήτηση «Η Αναπτυξιακή διάσταση της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στην Ελλάδα για ένα βιώσιμο μέλ-λον», αναδεικνύοντας προτάσεις για την ενίσχυση της βιοϊατρικής τεχνολογίας, την προώθηση κλινικών μελετών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου επενδυτικού περιβάλλοντος.
Υπενθυμίζεται ότι το PhARMA Innovation Forum Greece (PIF), που εκπροσωπεί 26 κορυφαίες βιοφαρμακευτικές εταιρείες, ανταποκρίνεται έμπρακτα στις ανάγκες των ασθενών, και συμμετέχει ενεργά σε εθνικούς και διεθνείς διαλόγους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της φαρμακευτικής πολιτικής, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ενός δίκαιου και βιώσιμου συστήματος υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ