Μαύρα σύννεφα πάνω από τον τομέα του Φαρμάκου και για το 2017 βλέπουν οι εταιρίες του κλάδου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών αντί των σχεδιαζόμενων οριζόντιων μέτρων.
Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κατέδειξε τις ασύμμετρες πιέσεις που έχει δεχθεί ο κλάδος από το 2009 έως σήμερα, παρότι συνεχίζει να συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία προστιθέμενων αξιών.
«Η Υγεία πρέπει να είναι στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της Ελλάδας», σημειώνουν και προειδοποιούν ότι όσο «δεν γίνονται οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χάνεται πολύτιμος χρόνος που λειτουργεί ανασταλτικά για επενδύσεις στον τομέα της Υγείας, αλλά και για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Αντί διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα επέτρεπε στο σύστημα υγείας την εξοικονόμηση πόρων, η πολιτική υγείας περιορίστηκε σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που είναι σαφές πλέον ότι είναι ανεπαρκής, αλλά και σε οριζόντια μέτρα, που μεταφράζονται σε € 1δισ. υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων για το 2016
«1 στα 4 φάρμακα τα δίνει δωρεάν ο Κλάδος μας μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, ενώ άλλο 1 στα 4 το πληρώνει ο ασθενής (στα νοσοκομεία μάλιστα ο Κλάδος μας δίνει δωρεάν 1 στα 3 φάρμακα)», αναφέρει το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης.
Ο κλάδος προειδοποιεί πως αν ληφθούν τα σχεδιαζόμενα μέτρα, «τα νέα καινοτόμα φάρμακα θα καθυστερούν πλέον να εισέλθουν στη χώρα από 2 έως 4 χρόνια ή και δεν θα έρχονται καθόλου. Τα μέτρα αυτά αποτελούν τεράστια απειλή τόσο για την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες όσο και για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών, καθώς πολλές εταιρίες –κυρίως, αλλά όχι μόνο, ελληνικές- δεν θα αντέξουν και θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας».
Να θυμίσουμε ότι τα μέτρα, όπως έχουν μεταφερθεί από την Αριστοτέλους, θα προβλέπουν:
1) Νέα κριτήρια που καθιστούν απαγορευτική την ένταξη των νέων προϊόντων στην θετική λίστα.
2) +25% έκπτωση ως τέλος εισόδου στη Λίστα, επιπλέον των ήδη υφιστάμενων rebates & clawback.
3) Σημαντική αύξηση των ήδη υπαρχουσών εκπτώσεων (rebate), με ποσό αντίστοιχο του ποσού που προκύπτει από την μνημονιακή υποχρέωση της μείωσης του clawback (υποχρεωτική επιστροφή) κατά 30%, δηλαδή με υποκατάσταση μέρους του clawback με rebate!
4) Κλειστοί προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.
Το «αντίδοτο», κατά τις εταιρίες, είναι να προχωρήσουν δομικές μεταρρυθμίσεις που και ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει προς την Πολιτεία και προβλέπονται και από το μνημόνιο, ως ένα «Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία».
Συνοπτικά οι προτάσεις του Συνδέσμου:
α) Μπορούν να τριπλασιαστούν οι επενδύσεις στην κλινική έρευνα εάν δοθούν κίνητρα που υπάρχουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. β) Χρειάζεται να σχεδιαστεί ένα πλαίσιο φορολογικών και επενδυτικών κίνητρων για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και διεθνών εταιριών, που θα παράξουν καινοτομία και θα υποστηρίξουν το ερευνητικό δυναμικό της χώρας, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ