Σε προειδοποιητική απεργία θα προχωρήσουν μέσα στο Νοέμβριο οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα, καθώς και τα πολυϊατρεία. Ανακατανομή και ενίσχυση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ. Στόχος η κατάργηση του clawback σε 3 χρόνια.
Η αδυναμία παρουσίασης ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για το σταδιακό περιορισμό του clawback από τον ΕΟΠΥΥ οδηγεί τον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών σε κινητοποιήσεις εντός του Νοεμβρίου, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), την οποία ακολούθησε συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ.
Η προειδοποιητική αυτή απεργία έχει ως βασικό αίτημα τη διαμόρφωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος «για την κατάργηση του ληστρικού clawback και την αύξηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Ωστοσο, στη συνάντηση του Προεδρείου του ΠΙΣ και του Συντονιστικού οργάνου, με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Β. Πλαγιανάκο και την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, η Θ. Καρποδίνη αφενός αναγνώρισε για άλλη μία φορά την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αφετέρου δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού.
Επίσης η κ. Καρποδίνη δήλωσε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω κονδυλίων από την Πρόνοια και το μεταναστευτικό. Όπως επεσήμανε η κ.Καρποδίνη στο προεδρείο του ΠΙΣ και το Συντονιστικό όργανο, στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να καταργηθεί πλήρως το clawback.
Για το προεδρείο του ΠΙΣ το μέτρο των αυτόματων επιστροφών θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα, καθώς οι συνθήκες είναι ασφυκτικές για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα.
Επίσης ο ΠΙΣ ζήτησε από την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ με 1500 υπαλλήλους που εργάζονται στον Οργανισμό και να ενισχυθούν οι γιατροί.
«Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΠΥΥ για χιλιάδες συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταβάλλει μόλις το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 393 εκατ. ευρώ και για ιατρικές επισκέψεις 93 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κλάδος καλύπτει το 90% των αναγκών του πληθυσμού», σημειώνεται.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ