Μικρότερο το ποσό που μπήκε στον κωδικό του ΕΟΠΥΥ για τα διαγνωστικά, ελλιπή τα ποσά αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων και μειώσεις τιμών εξετάσεων, με plafond και clawback σε πλήρη ισχύ, καταγγέλλει το Συντονιστικό Όργανο του κλάδου, μετά από συνάντηση με τους επικεφαλής ΕΟΠΥΥ και ΕΦΚΑ.
Εμπαιγμό και ανακολουθία καταλογίζουν στην Κυβέρνηση και τον ΕΟΠΥΥ οι φορείς του κλάδου των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών γιατρών, διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τη λήξη των κινητοποιήσεων του κλάδου, μετά από τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας, μεταξύ άλλων, για ενίσχυση του προϋπολογισμού των Διαγνωστικών.
Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Β. Πλαγιανάκο ενημερώθηκαν πως τα 30 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να μεταφερθούν στον κωδικό των διαγνωστικών έγιναν τελικά 27 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ να τοποθετούνται στους φυσικοθεραπευτές. «Αυτό σημαίνει ότι είτε το Υπουργείο δεν κρατάει τις υποσχέσεις του, είτε ο ΕΟΠΥΥ δεν ακολουθεί τις εντολές του Υπουργείου», αναφέρει το συντονιστικό όργανο σε ανακοίνωση του.
Αλλά και συνάντηση με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Τσακίρη Δημήτριο, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων πριν την είσοδό τους στον ΕΟΠΥΥ, δεν πήγε όπως ήταν αναμενόμενο. Όπως ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι του κλάδου, στα τέλη Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί 60 από 160 εκατ. ευρώ που οφείλονται σε εξετάσεις και υλικό. Σημειώθηκε, όμως, ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να επιταχυνθεί η πληρωμή.
«Δυστυχώς διαπίστωσή μας είναι, την οποία και αναφέραμε στον Υποδιοικητή, ότι για πολλοστή φορά ακούμε υποσχέσεις χωρίς να βλέπουμε να πραγματοποιούνται» υπογραμμίζει το Συντονιστικό. Έτσι, καλούν τους γιατρούς του κλάδου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δεδομένου ότι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων βάσει νόμου που βγήκε σε παράταση προηγούμενων νόμων λήγει στις 31/12/2019.
Ο κλάδος, όμως, δέχθηκε ένα ακόμη «τυφλό» χτύπημα, με την επαναφορά της απόφασης 553 του Δ.Σ. του Οργανισμού, που σχετίζεται με την τιμολόγηση εξετάσεων. Ειδικότερα, μέσω της απόφασης αυτής, μειώνονται οι τιμές των απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητικές, αξονικές τομογραφίες και μαστογραφίες) «σε εξευτελιστικά επίπεδα», κατά τους γιατρούς. Επιπλέον, μολονότι εφαρμόζεται το μέτρο του plafond (ανώτατο αριθμό εξετάσεων ανά μηχάνημα), «αυτός ο περιορισμός δεν προσφέρει στην ουσία τίποτα, αφού επιτρέπει να εκτελείται μεγάλος αριθμός εξετάσεων κάθε μήνα (που στο ανώτατο όριο του φτάνει τα 700.000.000 δηλαδή διπλάσιο του κλειστού προϋπολογισμού) διατηρώντας παράλληλα το μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών (claw back) που είναι και η ουσία του προβλήματος, αφού την υπέρβαση της αξίας των εξετάσεων που θα πραγματοποιηθούν, θα την πληρώσουν πάλι, οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής που έτσι θα έχουν διπλάσιο clawback του σημερινού», τονίζουν.
Τέλος, στη συνάντηση με τον κ. Πλαγιαννάκο συζητήθηκε και η δυνατότητα ενσωμάτωσης του clawback παρελθόντων ετών με του 2018 και να καταβληθεί 120 δόσεις. Στο προκείμενο συμφωνήθηκε να διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα αφού άπτεται και αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, για τους εκπροσώπους των Διαγνωστικών Κέντρων και των Κλινικοεργαστηριακών γιατρών «ο εμπαιγμός του κλάδου των εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων δεν έχει όρια με τελικό αποτέλεσμα τον αφανισμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Για αυτό και καλεί τον κλάδο σε ετοιμότητα.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ