Την ανάγκη φροντίδας ευάλωτων ομάδων και άλλων ομάδων πληθυσμού ανέδειξε η παρούσα υγειονομική κρίση στα αστικά κέντρα.
Στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αναγκών, το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα «URBANOME» το οποίο συντονίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής EnvELab και εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής) έρχεται να τις αφουγκραστεί.
Στο πνεύμα αυτό αναλύονται, καταγράφονται και αξιολογούνται όλες οι εκφάνσεις της φυσικής και πνευματικής κατάστασης των κατοίκων των αστικών κέντρων.
Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει την καταγραφή των αέριων ρύπων, του κλίματος , του πρασίνου, των συνθηκών αερισμού κ.ά.
Στο εξής ο ΑΠΘ διευθύνει μια πανευρωπαϊκή ομάδα έξι ερευνητικών προγραμμάτων διάρκειας τεσσάρων χρόνων με θέμα την αστική υγεία με εφαρμογές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην χώρα μας πόλεις-πιλότοι ορίστηκαν η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 30 εκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, τα προγράμματα αυτά τίθενται σε εφαρμογή με εργαστήρια (livinglabs) στα οποία θα λαμβάνουν μέρος οι κάτοικοι της πόλης με ελεύθερη συμμετοχή. Από την πλευρά τους, οι ερευνητές θα συλλέγουν πληροφορίες, καθώς και θα αναλύουν βιοχημικούς και κλινικούς δείκτες της φυσικής και πνευματικής υγείας του αστικού πληθυσμού, σε μια προσπάθειας καταγραφής της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Μέσα από την διεργασία αυτή οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να συνδιαμορφώσουν προτάσεις με στόχο να καλυτερεύσει η καθημερινότητα, η δημόσια υγεία, οι υποδομές που συναρτούν την «έξυπνη» βιώσιμη και υγιή πόλη.
«Στόχος μας είναι η διαρκής και εξελικτική εμπλοκή του πολίτη, των τοπικών αρχών, των παραγωγικών φορέων, των οργανώσεων πολιτών, των κοινωνικών ομάδων» επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Χάρη στο μοντέλο διακυβέρνησης και συμβολής στην καταγραφή των προβλημάτων αστικής υγείας, στη διερεύνηση των αιτίων και στη σύνθεση πρακτικών λύσεων, όπως εξήγησε ο καθηγητής θα συνεκτιμώνται κοινωνικοοικονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που οδηγούν σε ανισότητες σε ό,τι αφορά στην αστική υγεία.
«Γιατί αυτό που έχει σημασία δεν είναι απλώς να επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας, αλλά σε μια βελτιωμένη κανονικότητα που βάζει την ανθρώπινη υγεία, την ευεξία και τη βιωσιμότητα στο κέντρο των προτεραιοτήτων μας» αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ