«Χάλκινο» βραβείο κέρδισε μία ομάδα πέντε δευτεροετών φοιτητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Copernicus Hackathon 2020 in Athens (Online Edition), η οποία μελετά πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της διασποράς του ιού SARS–COV-2 και κυρίως περιβαλλοντικών παραγόντων.
Το πρόγραμμα εντοπίζει πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της διασποράς του ιού SARS-COV2 και κυρίως περιβαλλοντικών παραγόντων, λαμβάνοντας υπόψιν μεταβλητές κλίματος (θερμοκρασία, υγρασία, ηλιακή ακτινοβολία, ταχύτητα ανέμου0, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ανθρώπινης δραστηριότητας προβλέπει τα κρούσματα 8 χωρών για διάστημα 6 μ. Οι φοιτητές συνυπολόγισαν το χρονικό διάστημα της επιβολής lockdown σε κάθε χώρα, καθώς και της κινητικότητας του πληθυσμού.
Ακόμη, αξιοποιούνται τακτικές μηχανικής μάθησης (Machine Learning) για να προσδιοριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο αριθμό; των συνολικών κρουσμάτων ημερησίως. Με δεδομένο ότι ρόλο παίζει και ο χρόνος επώασης του ιού δημιουργήθηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για την εύρεση των συσχετίσεων μεταξύ της διασποράς του ιού και των υπόλοιπων παραγόντων.
Η ομάδα αποτελείται από τους: Ευαγγελία Γκαγκά (2ο έτος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών), Αναστασία Θάνου (2ο έτος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών), Δημήτρη Μακρή (2ο έτος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών), Αλέξανδρο Μικέλη( 2ο έτος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Γερασιμία Μαρίνα Χαρδαλιά (2ο έτος, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών).
Λόγω της καραντίνας η ομάδα συνεργάστηκε χάρη στη τεχνολογική ανάπτυξη εξ αποστάσεως. Στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα συλλέχθηκαν από τον ΠΟΥ, ενώ οι φοιτητές έλαβαν πρόσβαση σε πλατφόρμες του Copernicus και η NASA. Επίσης, οι ίδιοι έλαβαν υπόψιν δεδομένα για το χρονικό διάστημα της επιβολής lockdown σε κάθε χώρα, καθώς και της κινητικότητας του πληθυσμού (περπάτημα, αυτοκινητιστική κυκλοφορία στους δρόμους,χρήση ΜΜΜ) που είχαν συγκεκντρώσει από την Apple.
Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε ένα μοντέλο που βρίσκει τις συσχετίσεις μεταξύ των κρουσμάτων και των υπολοίπων μεταβλητών σε ένα ποσοστό 80% των δεδομένων και μπορεί να προβλέπει το υπόλοιπο 20%. Οι φοιτητές διαπίστωσαν ότι ήταν αρκετά ακριβές και τώρα στοχεύουν να εντάξουν τα προβλεπόμενα για το μέλλον μετεωρολογικά δεδομένα (βάσει του μέσου όρου των τελευταίων ετών), ώστε το μοντέλο να προβλέπει τα κρούσματα για το επικείμενο διάστημα.
Προς το παρόν το πρόγραμμα βρίσκεται στο στάδιο του demo και συλλέγει δεδομένα για 8 χώρες για ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών. Στόχος της ομάδας είναι η συλλογή και επεξεργασία καθημερινών δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποσκοπώντας στην πρόβλεψη κρουσμάτων σε όλες τις χώρες αλλά και θα βελτιώσει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.
Το πρόγραμμά μπορούν να εκμεταλευτούν ειδικοί και οι υγειονομικές αρχές για να εκτιμήσουν εάν είναι απαραίτητη η επιβολή τοπικού lockdown σε μία χώρα ή εάν προβλέπεται μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα οι μονάδες περίθαλψης.
Πηγή: www.thebest.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ