Προτεραιότητα στην ΠΦΥ δίνει η Περιφέρεια Αττική στους στρατηγικούς άξονες για τις Πολιτικές Δημόσιας Υγείας. Ειδική ηλεκτρονική κάρτα προστασίας υγείας, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων, η οποία θα υπενθυμίζει τις απαραίτητες εξετάσεις που θα πρέπει να διεξαχθούν σε προληπτικό επίπεδο.
Με στόχο να μετεξελιχθεί η Αττική σε μια περιφέρεια υγείας και ευεξίας δίνεται έμφαση στη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Πρόληψη σε συνεργασία με τους 66 δήμους της Αττικής και την τεχνική υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων καθώς και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γιώργος Πατούλης επεσήμανε ότι η προσπάθεια έχει «σκοπό την προστασία της υγείας τους και τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από σοβαρά νοσήματα».
Η ειδική ηλεκτρονική κάρτα προστασίας υγείας είναι προσβάσιμη μέσω εγγραφής σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο πολίτης θα ενημερώνεται με μηνύματα στο κινητό ή στο email του για τις εξετάσεις που χρειάζεται να κάνει σε επίπεδο πρόληψης υγείας, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση που ο δήμος ή η Περιφέρεια θέλει να τον ενημερώσει για θέματα της υγείας του που τον αφορούν προσωπικά.
Η δικτύωση με τους Δήμους της Αττικής έχει εξασφαλιστεί μέσω και των ΚΕΠ Υγείας τα οποία αποτελούν Δημοτικές Δομές που ιδρύθηκαν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Προαγωγής της Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στους Δήμους της Χώρας.
Το πρόγραμμα της Περιφέρειας θα αρχίσει σταδιακά να μπαίνει σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2020, ενώ θα μεσολαβήσει η εγγραφή των πολιτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι πολίτες που το επιθυμούν.
Για την υλοποίηση, ο Περιφεριαρχής θα έχει συναντήσεις σε όλους τους περιφερειακούς τομείς, παρουσία και των δημάρχων, για να προσδιοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας και οι τομείς ανάπτυξης του προγράμματος.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Περιφερειάρχη Αττικής Σ. Παπασπυρόπουλο, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο σε βάθος χρόνους και όχι αποσπασματικά.
Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής θα έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της υγείας του». Χαρακτηριστικά, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α. Βαθιώτης υπογράμμισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σύμφωνα μς ε τον κ.. Πατούλη, προβάδισμα θα δοθεί στην υλοποίηση του προγράμματος είναι η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Πρόληψη. Για το σκοπό αυτό οι πολίτες θα ενημερωθούν για τη πρόληψη σε 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία:
Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών θα υλοποιηθούν εκστρατείες και δράσεις μέσω των ΜΜΕ και των social media.
Προσυμπτωματικός έλεγχος
Σε πρώτη φάση σύμφωνα με την επιστημονική αξιολόγηση των ιατρικών δεδομένων τα νοσήματα για τα οποία θα κινητοποιηθεί ο πολίτης ώστε να ξεκινήσει τον προσυμπτωματικό είναι τα παρακάτω:
Ήδη έχουν αρχίσει οι συνατήσεις του Περιφερειάρχη με εκπροσώπους των δήμων του κεντρικού τομέα για την υλοποίηση των προγραμμάτων του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο κ. Πατούλης κάλεσε του εκπροσώπους των 8 Δήμων να συνεργαστούν με την Περιφέρεια για την υλοποίηση ενός καινοτόμου και φιλόδοξου σχεδίου το οποίο στόχο του έχει την προστασία της υγείας των πολιτών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ