Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν ασθενείς και γιατροί τις δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Ιδιαίτερα συγκρατημένος εμφανίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΙΣΑ), ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της προληπτικής ιατρικής αλλά μέσα από την εκπαίδευση και όχι μέσα από τιμωρία των πολιτών.
«Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την υποχρεωτική εξέταση για συγκεκριμένες παθήσεις και τιμωρία όσων δεν κάνουν την συγκεκριμένη εξέταση με το να μην τους καλύπτει τα νοσήλια σε περίπτωση νοσήσεως, από την μια πλευρά είναι αποσπασματική αφού δεν καλύπτει συνολικά την πρόληψη, από την άλλη τιμωρεί τον πολίτη αντί να τον συμβουλεύσει και να τον εκπαιδεύσει στην ανάγκη για πρόληψη» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι γιατροί συμπληρώνουν παράλληλα ότι έχουν επισημάνει πολλές φορές τη σημασία της ενημέρωσης για την αξία της πρόληψης και τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, σε όλες τις ηγεσίες που έχουν περάσει από το υπουργείο Υγείας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Καλούν, τέλος, τον Π. Κουρουμπλή να συνεργαστεί με τους επιστημονικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον υπουργό Υγείας, είναι ο Προέδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβας. «Είναι αδόκιμο, όταν η ιατρική επιστήμη έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία και γνώση, να επιχειρούν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν δικά τους αυτοσχέδια μοντέλα, τα οποία ιστορικά έχουν αποδειχτεί αδιέξοδα και κοστοβόρα» αναφέρει σχετικά, προτάσσοντας την ενημέρωση, την πειθώ και τις εξελίξεις των επιστημών ως πρακτικές πρόληψης απέναντι στα γνωστότερα προβλήματα δημόσιας υγείας όπως είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο καρκίνος και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
«Οι εξαναγκασμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να επιφέρουν μόνο βραχυπρόσθεσμα οφέλη, διαχρονικά όμως αποτυγχάνουν και μάλιστα προκαλούν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα» προσθέτει ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, διατυπώνοντας απορία για το προτεινόμενο «τιμωρητικό» όπως το χαρακτηρίζει μοντέλο πρόληψης του καρκίνου.
Λιγότερο αυστηροί αλλά εξίσου σκεπτικοί εμφανίζονται δύο Σύλλογοι Ασθενών με τους οποίους μίλησε το Virus.
«Μακάρι να αποκτήσουμε την κουλτούρα σαν λαός να εφαρμόσουμε την πρόληψη και να μην τρέχουμε εκ των υστέρων» λέει η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Γιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), Ζωή Γραμματόγλου, η οποία χαρακτηρίζει καταρχήν θετική την πρωτοβουλία του Υπουργού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι την βρίσκει αντίθετη η τιμωρία όσων ασθενών δεν πάνε να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις.
Η κ. Γραμματόγλου υπογραμμίζει πως οι εξετάσεις θα πρέπει να είναι δωρεάν προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση, ενώ επισημαίνει την ανάγκη να στελεχωθούν κατάλληλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ώστε να υπάρχει το προσωπικό που θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της πρόληψης και των εξετάσεων.
Πριν απ’ όλα, πάντως, η Πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, ξεχωρίζει ως κεφαλαιώδους σημασίας μέτρο για να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε απόπειρα, τη δημιουργία Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας. «Αν δεν αποκτήσει κάθε πολίτης μια ηλεκτρονική κάρτα υγείας με το ιστορικό του για να μπορούν και οι γιατροί να τον κατευθύνουν ανάλογα, δεν νομίζω να βρεθεί άκρη. Έτσι, ο οποιοσδήποτε γιατρός – οικογενειακός ή θεράπων – θα μπορεί να συμπεριλάβει και την πρόληψη μαζί και να έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό, όπως είναι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ότι την τάδε του μήνα έχεις μαστογραφία ή πρέπει να κάνεις κολονοσκόπηση ή εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη κι όλα αυτά που συμβαίνουν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες» λέει χαρακτηριστικά.
Την αξία της γνώσης, δηλαδή της ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τη σημασία της πρόληψης, αναδεικνύει από την πλευρά της η Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, προσθέτοντας ότι οι καρκινοπαθείς δεν χρειάζονται κι άλλη τιμωρία μετά την ασθένεια που τους έχει βρει. «Έχει δώσει λέει ο κ. Κουρουμπλής 60.000 εξετάσεις και ανταποκρίθηκαν μόνο 7.000. Ποιος το ήξερε αυτό; Είναι προφανές ότι αν δεν ενημερώσεις, ο κόσμος δεν οφείλει να ξέρει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη γι’ αυτούς τους καρκίνους. Άρα πρώτα τον ενημερώνουμε τον κόσμο κι αν δεν έρθει τότε μπορούμε να συζητήσουμε τι θα κάνουμε ώστε να τον «υποχρεώσουμε» να έρθει» αναφέρει σχετικά.
Η κ. Γαβριηλίδου, αν και αναγνωρίζει πως οι προθέσεις του Υπουργού είναι καλές, δηλώνει μάλλον απαισιόδοξη για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας, τονίζοντας εκτός από την απουσία ενημέρωσης και την πολύπλευρη αδυναμία του συστήματος να σηκώσει αυτό το βάρος υπό τις παρούσες συνθήκες. «Εμείς ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από πολλές κυβερνήσεις, η μαστογραφία που δίνεται στις γυναίκες στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο να μην είναι η αναλογική, αλλά να είναι ψηφιακή. Εάν ζητήσεις σε ένα νοσοκομείο να πληρώσεις τη διαφορά από την τσέπη σου για να κάνεις την ψηφιακή, σου λένε όχι δεν γίνεται. Ή θα κάνεις την αναλογική ή τίποτα. Άρα, για ποια πρόληψη μιλάμε όταν η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ και η τεχνολογία κι εμείς έχουμε μείνει τόσο πίσω;» διερωτάται χαρακτηριστικά.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» εκφράζει παράλληλα την πικρία της για την απουσία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωσή του εκκρεμεί τα τελευταία 17 χρόνια. «Έχουμε την πληροφόρηση από τους παθολογοανατόμους που κάνουν τις βιοψίες στα περιστατικά που χειρουργούνται – δεν ξέρω αν ισχύει – ότι το Αρχείο έχει τελειώσει και θέλουν να το ανακοινώσουν, αλλά ακόμη περιμένουμε. Όταν πηγαίνουμε σε συνέδρια στο εξωτερικό και μαθαίνουν ότι δεν έχουμε Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών, γουρλώνουν τα μάτια τους! Αν δεν έχουμε το Αρχείο πού θα βασιστούμε να πούμε ότι έχουμε τόσους καρκίνους στο μαστό, τόσους στο έντερο, να δούμε πώς έχουν αντιμετωπιστεί, κ.ο.κ.;» καταλήγει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ