Οι επιστήμονες έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά θυρεοειδοπαθειών που εντόπισαν, δεδομένης της νεαρής ηλικίας των υποκειμένων καθώς και της τυχαίας επιλογής τους. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι πάνω από 3 στους 10 μαθητές της Β΄ και κυρίως της Γ΄ τάξης Λυκείου, έχουν κάποιου είδους πάθηση του θυρεοειδούς. Τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα στους μικρότερους μαθητές.
Όπως εξηγεί στο Virus, ο Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, Συντονιστής Διευθυντής Ακτινολογικού & Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», «τα μεγάλα ποσοστά θυρεοειδισμού μπορεί να οφείλονται είτε σε κληρονομικούς, είτε σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, είτε και σε τυχαίους».
Αυτό είναι κάτι που μένει να αξιολογηθεί σε δεύτερο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παραμέτρους όπως η ηλικία, το φύλο, τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, το οικογενειακό ιστορικό. Επίσης, θα εξεταστεί εάν οι μαθητές έχουν γεννηθεί στη Λαυρεωτική ή μετακόμισαν εκεί σε μεγαλύτερη ηλικία (περιβαλλοντικός παράγοντας).
Στη συνέχεια, θα ενημερωθούν οι οικογένειες των μαθητών σε ειδική συμβουλευτική συνεδρία, τηρώντας τους κανόνες του ιατρικού απορρήτου.
Στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου συμμετείχαν 230 μαθητές, οι οποίοι και εξετάστηκαν ανώνυμα, παίρνοντας ο καθένας από ένα τυχαίο νούμερο.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη ΜκΟ «Δίανθος» και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» υπό την αιγίδα του Δήμου Λαυρεωτικής και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συμμετείχαν οι ειδικευμένοι γιατροί-μέλη του «Δίανθου» κ.κ. Γεώργιος Κορακιανίτης (Αντιπρόεδρος και συντονιστής της δράσης), Φώτης Τάκης (Γραμματέας), Παναγιώτης Κουμουτσάκος (μέλος), Χαρίλαος Μπαρλιάς (μέλος), Νάντια Μαύρου (μέλος). Τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν προσφορά της General Electric Healthcare.
Η δράση είχε ως χρονική αφετηρία την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015.
Στα σχέδια των διοργανωτών είναι η υλοποίηση ανάλογου προγράμματος σε μαθητές των Τρικάλων, από το νέο σχολικό έτος, εφόσον δοθεί η σχετική άδεια.
Ο κ. Χαλαζωνίτης σημειώνει ότι στόχος είναι η σύγκριση των ευρυμάτων που θα προκύψουν από δύο γεωγραφικά διαφορετικές περιοχές και η εξαγωγή συμπερασμάτων, ώστε να αναδειχθεί η σημασία της πρόληψης.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ