Βαρύτατο “πλήγμα” για τους νέους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς φέρνει το πολυνομοσχεδίο με τα προαπαιτούμενα, καθώς σε διατάξεις του προβλέπεται η κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος του νόμου 4331/15 για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ. Οι νέες ρυθμίσεις, εφόσον ψηφιστούν, θα έχουν αναδρομική ισχύ από 2/7/15, συμπαρασύροντας στο “γκρεμό” κι όσους έχουν ήδη κάνει αίτηση για υπαγωγή σε μικρότερη ασφαλιστική κλάση με βάση το σημερινό καθεστώς.
Την άμεση απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχέδιου με τα προαπαιτούμενα για το ασφαλιστικό, ζητούν με κοινή τους επιστολή από τους συναρμόδιους υπουργούς και το κουαρτέτο των θεσμών γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί.
Συγκεκριμένα ζητούν να μην καταργηθεί η δυνατότητα που δόθηκε πριν λίγους μήνες στους «νέους» (μετά την 1/1/1993) ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Όπως αναφέρουν, το α΄εξάμηνο του 2015 – σε ένα ιδιαίτερα υφεσιακό περιβάλλον- η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Μηχανικών έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.203.454 ευρώ (αύξηση 13.8%). Επίσης, σε σχέση πάντα με το β΄ εξάμηνο του 2014 επιπλέον 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.
Οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναρωτιούνται συνεπώς για τη σκοπιμότητα και τη λογική της συγκεκριμένης ενέργειας, καθώς η διάταξη που καθιερώθηκε πριν λίγους μόνο μήνες, αποδεικνύει ήδη τη χρησιμότητά της και συμβάλει στην αύξηση των εσόδων. Ως προς τούτο τονίζουν ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών, δηλαδή τα πραγματοποιήσιμα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα, κυμαίνεται από 48% στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ως 73% στο ΕΤΑΑ/ΤΑΝ και πως τυχόν κατάργηση της σήμερα ισχύουσας πρόβλεψης θα οδηγήσει σε μείωση της εισπραξιμότητας και επομένως σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για το ΕΤΑΑ.
Στην επιστολή σημειώνεται, μάλιστα, το παράδοξο η ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εισηγείται την καθιέρωση μίας διάταξης πριν λίγους μήνες και σήμερα να εισηγείται την κατάργησή της, όταν η πρόβλεψη που θεσμοθετήθηκε αποδείχθηκε ήδη επιτυχημένη!
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ, παραμένει όμως σε ισχύ για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που επίσης είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, όπως ακριβώς και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι ιατροί, γεγονός που αποτελεί καταφανή και πρόδηλη περίπτωση άνισης μεταχείρισης και διάκρισης.
Οι επικεφαλής των τριών φορέων καταγγέλλουν ακόμη τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα της ρύθμισης, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 2/7/2015, οπότε και ψηφίστηκε η προηγούμενη διάταξη και καταλαμβάνει και όσους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση και έχουν ήδη υπαχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου 4331/15.
Οι κ.κ. Γιώργος Στασινός, Γιώργος Πατούλης και Βασίλης Αλεξανδρής εκφράζουν – τέλος – τους φόβους τους ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών, ιατρών και δικηγόρων, αυξάνοντας τις αποδημητικές ροές προς το εξωτερικό ικανών και ταλαντούχων νέων ανθρώπων, καθιστώντας έτσι την πατρίδα μας μια ολοένα περισσότερο χώρα γερόντων και συνταξιούχων, με τις όποιες περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για το δημογραφικό ζήτημα, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ