Στη Βουλή κατατέθηκε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020. Τι προβλέπει για την Υγεία.
Περιορισμό του δαπανηρού κράτους και βελτίωση της αποδοτικότητάς του επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο, όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020. Κυρίαρχη θέση βέβαια έχει η στόχευση για σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης από το 1,5% που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8%. Παράλληλα, προβλέπει επίσης περαιτέρω μείωση της ανεργίας και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ 2020 λαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και του εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης.
Ειδικότερα, με στόχο ένα αποτελεσματικό και λιτότερο δαπανηρό κράτος, η Κυβέρνηση εισάγει παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δραστική αναπροσαρμογή των ορίων δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού. Παράλληλα, όμως, ανακοινώνεται η θεσμοθέτηση ενός νέου Ειδικού Αποθεματικού για την εξυπηρέτηση των δαπανών αυξημένης αβεβαιότητας που αφορούν τομείς όπως η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια, αλλά και η παιδεία, η άμυνα και η ασφάλεια των πολιτών.
Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο, το Ειδικό Αποθεματικό θα χρησιμοποιείται για τη συστηματική ενίσχυση των Υπουργείων σε όλη τη διάρκεια του έτους. Θα «τροφοδοτηθεί με πόρους από το τακτικό αποθεματικό, προκειμένου να ενισχυθούν τα Υπουργεία στη διάρκεια του έτους ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, συμπληρωματικά των εξορθολογισμένων οροφών τους».
Αν και το Προσχέδιο μένει στα «απολύτως απαραίτητα» σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για το χώρο της Υγείας, για τα οποία πλήρης εικόνα αναμένεται να διαμορφωθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού, καταγράφεται η πρόβλεψη μείωσης των δαπανών για Νοσοκομεία και ΠΕΔΥ κατά 15 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται, μετά τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, η πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 59 εκατ. ευρώ σε σχέση προς το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το τρέχον οικονομικό έτος. Έτσι, στα έσοδα αναμένεται περιορισμένη μείωση κατά 15 εκατ. ευρώ, ενώ στα έξοδα προβλέπεται αύξηση κατά 44 εκατ. ευρώ, σε σχέση προς τα εκτιμώμενα μεγέθη για το 2019. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο σενάριο βάσης, χωρίς το συνυπολογισμό των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων, τα έξοδα για το ΕΣΥ εκτιμάται ότι ήταν αυξημένα κατά 40 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, μετά τις παρεμβάσεις οι κοινωνικές παροχές σε είδος προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένες κατά 100 εκατ. ευρώ εξαιτίας της θετικής αναπροσαρμογής του ορίου δαπανών του Οργανισμού «από την τιμαριθμοποίηση με βάση τον πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ_ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2020
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ