Νέα δεδομένα στον τομέα των ατυχημάτων στα παιδιά δημιουργεί η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει καταγραφεί μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτός από την αύξηση του συνολικού αριθμού των κακώσεων που αντιμετωπίζονται από το ΕΣΥ, το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων καλείται να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρους τραυματισμούς και «ξεχασμένα» ατυχήματα για τη χώρα μας.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 12χρονου από τον καταυλισμό της Ειδομένης, ο οποίος χτυπήθηκε από ρεύμα παίζοντας πάνω σε ένα βαγόνι, με αποτέλεσμα να υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα και να χρειαστεί να διακομιστεί στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Ιπποκράτειου ΓΝ Θεσσαλονίκης (εδώ). Το άτυχο παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην κλινική που διευθύνει ο Γ. Τσικόπουλος, και η οποία το τελευταίο διάστημα έχει νοσηλεύσει μεγάλο αριθμό παιδιών που προέρχονται κυρίως από την Ειδομένη. Τα περιστατικά αφορούν απλές κακώσεις, χειρουργικές παθήσεις, αλλά και βαρύτατα περιστατικά. Είναι ενδεικτικό ότι έχει καταγραφεί ακόμα και περίπτωση… αποκεφαλισμού.
Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, ενώ έχει κοινωνικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις, αφορά ένα 8χρονο προσφυγόπουλο το οποίο καθ’ οδόν προς την Ειδομένη με τη μητέρα του, συνεθλίβη κάτω από τους τροχούς διερχόμενου λεωφορείου. Και αυτός ο μικρός ασθενής, νοσηλεύτηκε στην Παιδοχειρουργική Κλινική του «Ιπποκρατείου» όπου υποβλήθηκε σε σειρά μεγάλων και δύσκολων εγχειρήσεων από τους Παιδοχειρουργούς Χρήστο Χάιδο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. και Αικατερίνη Τζαντζαρούδη, Επιμελήτρια Α΄ Ε.Σ.Υ. Παρά τη μεγάλη βαρύτητα και πολυπλοκότητα των κακώσεων και των εγχειρητικών δυσκολιών, το περιστατικό είχε άριστη κατάληξη.Το παιδί νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο και στα μεσοδιαστήματα των νοσηλειών του διέμενε σε δομές φιλοξενίας με συνδρομή της Μ.Κ.Ο. «Praxis», η οποία προσέφερε επίσης βοήθεια με κοινωνικούς λειτουργούς και μεταφραστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξοδα νοσηλείας καλύφθηκαν από το δημόσιο, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου.
Με αφορμή αυτό το τελευταίο περιστατικό και τις πτυχές του και με στόχο να αναδειχθούν αυτές στο πλαίσιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας της προσφυγικής κρίσης, συντάχθηκε επιστημονική ανακοίνωση με τίτλο: PAEDIATRIC TRAUMA AMID EUROPEAN REFUGEE CRISIS C. Chaidos, Ai. Tzantzaroudi, E. Georgiou, E. Smaropoulos, G. Tsikopoulos Paediatric Surgery Dpt, Hippokration Hospital, Thessaloniki, Greece). Η ανακοίνωση θα παρουσιαστεί στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργών Παίδων (European Paediatric Surgeons’ Association) και θα λάβει χώρα τον προσεχή Ιούνιο στο Μιλάνο – Ιταλία.
Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες διέσχισαν το ευρωπαϊκά σύνορα το 2015, εκ των οποίων 200.000 ήταν παιδιά (Eurostat). Το ίδιο διάστημα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κατέγραψε πάνω από 3.500 πνιγμούς στη Μεσόγειο.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ