Άμεση έκδοση προκήρυξης για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό ζητούν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας πέντε σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων νοσοκομείων.
Επίσης, αιτούνται τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις αιτούνται το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «ΘΡΙΑΣΙΟ», το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας, το Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου.
Την πρόθεσή τους να προβούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις δηλώνουν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστικοί φορείς εάν δεν επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα στις νοσοκομειακές μονάδες.
Τον κώδωνα κρούουν για την επιδείνωση της ήδη δυσχερούς κατάστασης εξαιτίας της απόλυσης 2800 περίπου εργαζόμενων, μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασης τους, τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2020, και της απόρριψης του αιτήματος για μονιμοποίηση τους με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Επίσης θα ακολουθεί η λήξη της σύμβασης και άλλων 1200 εργαζόμενων του ίδιου προγράμματος.
Σωματεία και σύλλογοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019.
Οι εν λόγω συνδικαλιστικοί φορείς διαμαρτύρονται σχετικά με την παράλειψη αναφοράς στις προγραμματικές δηλώσεις σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στη μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις καθώς και στην αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας.
Στο στόχαστρο τους μπαίνουν οι «συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή την φιλοσοφία τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», εκφράζοντας τον φόβο ότι θα συμβάλλουν στην διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
«Η δέσμευση και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας 2019–2022, για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία από το 5,2% του ΑΕΠ το 2017 σε 4,7% το 2022 θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και αντίστοιχη αύξηση της επιβάρυνσης των λαϊκών οικογενειών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προκαλούν δυσχεραίνουν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας. Συγκεκριμένα, υπολειτουργούν ή συγχωνεύονται κλινικέ και τμήματα, αδυνατώντας να παρέχουν υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους ασθενείς.
Την συρρίκνωση των μονίμων εργαζομένων στην υγεία ετησίως υπογραμμίζουν στην επιστολή τα σωματεία, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις (με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς) ξεπερνούν τις 30.000 και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Την ίδια στιγμή, « οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες εκατοντάδες εργολαβικούς συναδέλφους» καταγγέλλουν τα σωματέια.
Ακόμη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.
Στην επιστολή οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών καθώς και την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου). Μεταξύ άλλων, τα σωματεία αιτούνται την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ